Ujížděl rychlostí přes 230, řidiče dokázaly zastavit až dvě policistky

  • 128
Více než dvousetkilometrovou rychlostí honily dvě policistky řidiče na Českolipsku. Do pronásledování se zapojily na výzvu svých kolegů, kteří stíhanému vozu nestačili. Honičku, která skončila zadržením řidiče, natočila palubní kamera policistů.

Honička vypukla minulý týden v pátek kolem jedenácté hodiny dopoledne. Policisté dohlíželi na provoz na silnici, když u cvikovské benzinové čerpací stanice ONO zaregistrovali průjezd vozidla BMW, za jehož volantem seděl jim známý jednačtyřicetiletý muž se zákazem řízení. 

„Protože jde o člověka, kterého v minulosti opakovaně přistihli při řízení pod vlivem drog, měli v úmyslu ho zastavit. Na jejich světelné a zvukové signalizační zařízení s nápisem STOP nejprve zareagoval zpomalením jízdy, pak si to ale rozmyslel a přidal plyn,“ přibližuje policejní mluvčí Ivana Baláková.

Policisté za ním okamžitě vyjeli směrem Svor a potom pokračovali na Nový Bor po silnici I/13 se zapnutými majáky. 

„Ačkoliv sami měli na tachometru rychlost 230 kilometrů za hodinu, pořád se jim vzdaloval a chvílemi i mizel z dohledu. Přitom jel jak silniční pirát a svou jízdou ohrožoval ostatní účastníky silničního provozu,“ popisuje Baláková. 

Hlášení svých kolegů uslyšely ve vysílačce i dvě policistky z Nového Boru, které se do pronásledování BMW zapojily na kruhovém objezdu. 

Panská skála je nejnavštěvovanějším geologickým útvarem v Čechách.

Jakmile je řidič uviděl, odbočil na Prácheň, kde se nachází známá přírodní památka Panská skála. Policistky se držely v závěsu za ním. „Po vyjetí z lesního úseku silnice na Práchni se najednou dostal šofér BMW do úzkých z kvůli koloně aut, která se snažila vytvořit průjezd pro naše houkající policejní vozidlo,“ zmiňuje mluvčí.

Toho okamžiku využily policistky a zablokovaly ho zleva. V tu chvíli dojeli na místo i jejich kolegové ze Cvikova. „Opakované výzvy k tomu, aby vystoupil, neuposlechl, a proto ho k opuštění vozidla donutili namířenou střelnou zbraní,“ říká Baláková. 

Muž později absolvoval lékařské vyšetření spojené s odběrem krve kvůli podezření, že by mohl být pod vlivem drog. „Na výsledek jeho krevního testu zatím čekáme. Jednačtyřicetiletého muže z Jablonce čeká za tuto divokou jízdu trestní stíhání pro maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, které možná rozšíříme i o ohrožení pod vlivem návykové látky. O tom ještě rozhodne laboratorní rozbor jeho krve,“ zakončuje Baláková.

Policistky dopadly řidiče v Práchni, která je součástí Kamenického Šenova.

Policistky dopadly řidiče v Práchni, která je součástí Kamenického Šenova.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz