Tibora Demetera lidé potkají nejčastěji v centru České Lípy, kde hlídá okolí...

Tibora Demetera lidé potkají nejčastěji v centru České Lípy, kde hlídá okolí Jiráskovy ulice. | foto: Tomáš Lánský, MAFRA

Romský strážník se v Lípě osvědčil. Chválí ho i ti, které pokutoval

  • 70
Rozšířit řady městských policistů o příslušníka romského etnika se rozhodli v České Lípě. Tibor Demeter tu slouží tři měsíce a stačil se už výborně zapsat.

„Bál jsem se, jak ho chlapi přijmou. Když jsem viděl, jak se k němu chovají, zíral jsem. Naprosto zapadl do kolektivu,“ předeslal ředitel Městské policie Česká Lípa Vladimír Jeník.

Nápad angažovat za strážníka Roma pochází z jeho hlavy. V České Lípě žije podle odborných odhadů 2 500 Romů a práce s touto menšinou má svá specifika. Je zdokumentováno, že romští strážníci požívají větší autority, výhodou je i lepší znalost mentality.

Obešel všechny rodiny

Demeter začal sloužit jako okrskář v centru města, kde se v Jiráskově ulici nachází vyloučená lokalita s mnoha romskými rodinami.

„Obešel jsem tam všechny žijící rodiny, představil se jim a vysvětlil jim, že teď mě tu budou často potkávat. Jedna starší paní mě doslova objala a povídá: Konečně někdo od nás na takovémto místě. To mě potěšilo,“ svěřil se romský strážník.

Nejen „hašení“ problémů v romských lokalitách, ale i pozitivní příklad samotným Romům bude Demeterův úkol v dalších měsících.

„Očekávám, že jeho působení může mít pozitivní vliv na všechny Romy, kteří ho budou potkávat. Hlavně děti a mladí uvidí, že i Rom si může udělat maturitu, složit těžké odborné zkoušky a chodit v uniformě,“ zdůraznil Vladimír Jeník.

Nejochotnější strážník

Paradoxně je ale na Tibora Demetera nejvíce pochvalných reakcí ze stran bílé majority.

„Přišly na něj už dvě pochvaly. V obou případech od lidí, které pokutoval. Ti řidiči napsali, že tak pěkně se k nim ještě žádný strážník nechoval,“ pochválil Demetera Jeník. Sám Demeter připouští, že jednání s lidmi je jeho velkou předností.

„Na náměstí jsem pokutoval pána, který na mě byl hodně držkatý. Ani občanku mi do ruky dát nechtěl, mával mi s ní před obličejem a křičel. Trpělivě jsem mu klidným hlasem vysvětlil, čeho se dopustil. On vychladnul a když odjížděl, ještě mi podal ruku na znamení, že vše mezi námi je dobré. Díky tomu, že jsem vytrval, otočil jsem situaci o sto osmdesát stupňů ve svůj prospěch,“ popsal romský strážník.

Tibor Demeter je rodák z Rychnova nad Kněžnou, už dlouhou dobu ale žije v Žandově, odkud do České Lípy dojíždí. Než se stal strážníkem, dělal osmnáct let v automobilovém průmyslu. Vystudoval stavební průmyslovku. Žije s partnerkou, s níž má dva chlapce, mladšímu je teprve měsíc. Právě rodina měla na jeho rozhodnutí stát se městským policistou značný vliv.

Za Demetera se postavila přítelkyně

„Podpořili mě v tom. Já se zpočátku bál, hlavně jak mě tu přijmou. Přítelkyně se za mě ale postavila. Díky tomu dnes žiji šťastný a spokojený život,“ dodal Tibor Demeter.

Městská policie má dnes pětatřicet strážníků. Poslední dva do plného stavu nastoupí ještě letos. Personální stav se ustálil po příchodu současného ředitele Vladimíra Jeníka v roce 2015. Jeník je někdejší velitel liberecké protichemické jednotky, dvakrát působil na misi v Kosovu.

„Za tři roky, co vedu městskou policii, se mnou přišlo osmnáct nových strážníků a žádný z nich ještě neodešel,“ podotkl k personální situaci ředitel Vladimír Jeník.