Vodní hrad Lipý ozdobily desítky děl sklářského mistra Jiřího Pačinka.

Vodní hrad Lipý ozdobily desítky děl sklářského mistra Jiřího Pačinka. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Anděl, čert i lipové listy. Torzo hradu obsadily skleněné artefakty

  • 0
Extrémní zájem vzbudila nová atrakce Vodního hradu Lipý v České Lípě. Ve sklepení je ukrytý čert spolu s replikami hliněných nádob. Barevné volavky postávají ve výklencích a louku na nádvoří zdobí pestré květy. Návštěvníci tu mohou obdivovat skleněné plastiky výtvarníka Jiřího Pačinka.

Vodní hrad Lipý v historickém centru České Lípy na sebe vzal v průběhu podzimu novou podobu. Památku z konce 13. století ozdobily desítky děl sklářského mistra Jiřího Pačinka. Nevšední výstava skončí 23. října, kdy Křišťálový hrad naposledy vyjeví návštěvníkům svá tajemná zákoutí a skleněné poklady.

„Českou Lípu si sice mnozí se sklem úplně nespojují, ale i přesto město určitě patří do sklářského regionu. Působí zde mnoho šikovných sklářů,“ konstatoval Pačinek s tím, že by byl rád, kdyby se ze společného projektu s městem zrodila nová tradice. Jeho díla najdou příchozí na nádvoří, hradbách, ve sklepení, ale i v panských pokojích.

Anděl, čert a repliky hliněných nádob, které se v minulosti v Lípě skutečně vyráběly, jsou ze speciálního uranového skla, takže v temném sklepení svítí a probouzejí fantazii. Nádvoří dominuje velký kovový strom s lipovými listy, který v kunratické sklárně vyrobil Pačinek České Lípě na míru. Poslední večer výstavy se exponáty díky světelným efektům opět rozzáří barvami a venkovní prostory hradu se změní k nepoznání.

„Jiří Pačinek připravoval výstavu do Litomyšle a oslovil nás, jestli bychom nechtěli udělat něco podobného i v České Lípě s ohledem na letošní sklářské sympozium. Tak začal náš první společný projekt,“ popsala mluvčí města Kristýna Kňákal Brožová.

Část expozice tedy již byla vystavená v Litomyšli, ostatní plastiky vyrobil sklář speciálně pro město. „S Jiřím Pačinkem jsme dříve neměli příležitost spolupracovat, podařilo se to až nyní a jsem za to upřímně ráda. Výstava je ojedinělá a nemá v České Lípě obdoby,“ poznamenala starostka České Lípy Jitka Volfová.

Expozice je přístupná v rámci prohlídky vodního hradu Lipý. Podle mluvčí je o ni extrémní zájem – na hrad se jim podařilo strhnout pozornost lidí a přilákat nové návštěvníky. „Někteří byli na vodním hradě poprvé a moc se jim tam líbilo. Na poslední den výstavy chceme venkovní exponáty opět nasvítit, tak jako na vernisáži,“ přiblížila mluvčí Kňákal Brožová. Slavnostní rozsvícení proběhne v šest, sedm a v osm hodin večer.