Ačkoli lidé z Jablonce mohou odevzdat až 200 kilogramů odpadu zdarma na sběrném dvoře, odkládají starý nábytek a různé harampádí u kontejnerů. | foto: Město Jablonec nad Nisou

Jaro odkrylo černé skládky, Jablonec nasadil kameru a fotopasti u popelnic

  • 17
Jablonec se pustil do boje s lidmi, kteří se nelegálně zbavují odpadu. Odtátý sníh totiž odhalil řadu černých skládek, často přímo na sídlištích vedle kontejnerů. Pohyb obyvatel u popelnic proto sledují fotopasti a také speciální mobilní kamera s nočním viděním.

Nyní radnice uvažuje o tom, že pořídí další podobnou kameru, jež ihned odesílá záznam na dispečink městské policie. A jelikož má větší rozlišení než fotopasti, viníka je daleko jednodušší vypátrat.

Pořízení kamery stálo město 140 tisíc korun a za necelé tři měsíce provozu odhalila sedm přestupků.

„Nová kamera je napojená do městského kamerového systému městské policie, který uchovává záznam k pozdějšímu šetření. Je napájená ze sloupu veřejného osvětlení a také akumulátorem. Data odesílá on-line pomocí mobilního připojení, takže ani následná krádež či zničení kamery hříšníkovi nepomůže. Její výhodou je vysoké rozlišení pořizovaného záznamu a noční vidění,“ popsal náměstek primátora Miloš Vele. „Kamera se bude postupně přemisťovat dle potřeby po městě a v plánu je pořídit další,“ podotkl náměstek.

Z fotopastí bývá obtížnější identifikovat pachatele nebo státní poznávací značku automobilu, a to zvlášť v noci nebo za snížené viditelnosti. Tohle všechno ale nová kamera naopak umí.

Ředitel Městské policie v Jablonci Luboš Raisner si kameru pochvaluje. „Každý týden díky ní zaznamenáme jednoho dva lidi, kteří se nelegálně zbavují odpadu. Stane se nám, že nestihneme viníka chytit přímo při činu, ale díky kameře máme dostatek indicií, abychom ho ztotožnili a předali správním orgánům,“ vysvětlil Raisner.

Pokuta za skládku až 75 tisíc korun

Ačkoli lidé z Jablonce mohou odevzdat až 200 kilogramů odpadu zdarma na sběrném dvoře, odkládají starý nábytek a různé harampádí u kontejnerů. Vystavují se tak ale pokutě až 75 tisíc korun. Pokud se jedná o podnikatele, je pokuta mnohem vyšší.

„Nejhorší situace je v místech, kde je možné zastavit autem. Neustále se tak černé skládky objevují v ulicích Růžová, 1. máje, Saskova, Vrchlického sady, Ještědská, Pivovarská nebo Pod Hájem,“ vypočítala Barbora Šnytrová z oddělení správy veřejné zeleně jabloneckého magistrátu.

Náklady na úklid a následnou likvidaci odpadů po nezodpovědných lidech byly podle radnice také jedním z důvodů, proč se pro letošek ve městě zdražila cena odpadů o 205 korun ročně.

Podle Hany Daškové, která má na starosti veřejně prospěšné práce ve městě, jenom na autobusovém nádraží a v jeho okolí nasbírali pracovníci 1,3 tun nepořádku.

„To bylo téměř padesát pytlů. Našli jsme i velký odpad jakou jsou postele, televize, ale i rychlovarné konvice,“ informovala Dašková.