Jedno z míst požáru, které založil bývalý dobrovolný hasič z Dubé.

Jedno z míst požáru, které založil bývalý dobrovolný hasič z Dubé. | foto: Policie ČR

Bývalý dobrovolný hasič zakládal požáry, prozradila ho fotka na Facebooku

  • 19
Celkem devět požárů úmyslně založil od května do července bývalý dobrovolný hasič z Dubé na Českolipsku. Prozradila ho fotka popálené ruky na Facebooku. Muž, kterého jeho bývalí kolegové dopadli při posledním požáru, se přiznal. Hrozí mu až rok vězení.

„Je to náš bývalý člen. Před rokem jsme ho vyhodili na základě toho, že nechodil na odbornou přípravu a neúčastnil se výjezdů. Máme tady služby, které musíme dodržovat, a když máme výjezd a ten člověk tady není, tak nám chybí,“ potvrdil velitel dobrovolných hasičů v Dubé Zbyšek Stibor.

Žhář poprvé zaútočil 10. května v lese v katastru obce Tuháň - Dolní Dubová Hora, kde pak s požárem muselo bojovat pět hasičských jednotek. Dále pak hořelo například u Dubé, mezi Roprechticemi a Dražejovem nebo ve Ždírském dolu.

„Ze začátku jsme mysleli, že požáry zakládají turisti, kteří chodí po lese. Ale když v týdnu byly třeba čtyři požáry, tak nám to začalo být divné. Začali jsme si říkat, že to bude někdo z Dubé,“ přiblížil Stibor.

Bývalý hasiči nahrál na Facebook popálenou ruku

Třiadvacetiletého bývalé dobrovolného hasiče začali podezřívat v momentě, kdy na Facebook nahrál fotky popálené ruky.

„Na základě toho jsme si říkali, že by to mohl být on. Hlídali jsme ho, přidaly se Lesy České republiky i správce lesa. Lidi v okolí nám dávali echo, kam ten člověk zrovna jde.

Poslední požár založil žhář v sobotu 14. července. „Lidi ho viděli jít na Dubovou horu, tak jsme tam vyjeli a dopadli jsme ho. Udělali jsme okruh, takže neměl kam utéct,“ zakončil Stibor.

Přivolaní policisté muže převezli na policejní služebnu v Doksech, kde se ke všemu přiznal.

Vyšetřovatel muže obvinil z přečinu poškození cizí věci. „Na rozhodnutí soudu o vině a trestu si počká na svobodě, protože s policisty spolupracoval a vyšetřovatel u něj žádné důvody pro uvalení vazby neshledal,“ sdělila policejní mluvčí Ivana Baláková. Soud ho může poslat do vězení na jeden rok.