Tehdejší primátor Jablonce Petr Beitl | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Odposlechy v kauze BusLine: podnikatel platil autobus primátorovi Jablonce

  • 22
Obviněný podnikatel Jiří Vařil podle policejních odposlechů tajně podporoval jabloneckého exprimátora Petra Beitla. Zaplatil mu autobus na oslavu narozenin. Ten to odmítá.

Policisté rozkrývají rozsáhlou korupci, k níž dřív docházelo v Dopravním podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ).

Celkem stíhají sedmnáct lidí, hlavními obviněnými jsou podnikatel napojený na BusLine Jiří Vařil a exšéf DPMLJ Luboš Wejnar. 

Hlavním důkazem proti obviněným mají být odposlechy, které kriminalisté pořídili ve Wejnarově pracovně. Nahrávky obsahují celé hodiny záznamů.

Jeden, zdánlivě bezvýznamný, dobře ilustruje způsob, jak si oba hlavní aktéři chtěli zavazovat politiky.

Kromě zvaní na fotbal do zahraničí a permanentkami na hokej třeba tím, že jim prokazovali drobné službičky. Třeba prý zaplatili autobus pro přátele na oslavu narozenin Petra Beitla z ODS.

Tehdejší primátor Jablonce nad Nisou zrovna slavil padesátiny. Podle policejních odposlechů, které má MF DNES k dispozici, Beitl požádal Wejnara o zajištění dopravy z Jablonce.

Wejnar pak s Vařilem domlouval, jak to udělat, aby mu autobus mohli vypravit a on nemusel nic platit. „Musíme to udělat chytře, aby po nás nezůstávaly hroby,“ varuje v nahrávce podnikatel Vařil.

Nakonec vymyslí, že za autobus zaplatí sám a Beitlovi poskytne příjmový doklad na jeho jméno, aby měl krytí. 

„Řekni Petrovi, ať se o to vůbec nestará, dostane doklad o tom, že to bylo řádně vyúčtovaný a zaplacený, ať nikdo nechodí a neříká, že jsme mu zaplatili dopravu na narozeniny,“ bezelstně popíše Vařil, aniž by tušil, že jeho slova zachytil policejní odposlech.

MF DNES s přepisem nahrávky konfrontovala poslance Petra Beitla. Ten připustil, že zájezd pro přátele organizoval, odmítl ale podíl od kohokoliv třetího.

„Dopravu hostů na oslavu narozenin jsem objednal a zaplatil. Příjmové doklady tohoto typu doma skladuji maximálně jeden rok,“ reagoval představitel ODS. Na dotaz, kolik za autobus platil, pouze odvětil, že si to nepamatuje. 

„Skutečně si po těch letech nevzpomínám,“ dodal. MF DNES seznámila s přepisem nahrávky také šéfa krajské ODS Dana Ramzera. Ten nechce dopředu zaujímat žádné závěry a čeká, až věc došetří policisté. 

„Pokud dobře chápu, jedná se o rozhovor dvou lidí, kteří nejsou členy ODS a žádný záznam o přímém hovoru Petra Beitla tam není. Vyhodnocení jakýchkoli důkazů je věcí orgánů činných v trestním řízení. Rozhovor pana Vařila ani pana Wejnara mi komentovat nepřísluší. Na narozeninách pana Beitla jsem nebyl. Z výše uvedených důvodů je pro mne nepřípustné cokoli komentovat,“ sdělil Ramzer.

Pelta organizoval letecké zájezdy pro liberecké politiky

Podle Josefa Šedlbauera, libereckého a krajského zastupitele a člena dozorčí rady dopravního podniku není informace o Petru Beitlovi v nahrávkách obviněných lidí ničím překvapivým. 

„Informace o dopravě pro soukromou akci pana Beitla zapadá do obrazu provázanosti BusLine a politiků, v tomto případě z jablonecké ODS. Pro ilustraci zmíním jeden příklad: Pan Beitl v roce 2015 svými dopisy a výstupy i na libereckém zastupitelstvu a zpochybňováním výsledků auditu v DPMLJ v podstatě zachránil ředitele Wejnara před odvoláním,“ zdůrazňuje Šedlbauer.

Jablonecká ODS bývá s vyšetřovanou korupcí v dopravním podniku spojována už delší dobu. Připomeňme, že člen ODS a vlivný fotbalový boss Miroslav Pelta organizoval letecké zájezdy pro liberecké politiky z ČSSD, ANO, ODS a Starostů pro Liberecký kraj.

MF DNES loni zjistila, že tyto zájezdy posléze platil BusLine. Firma BusLine pak sponzorovala Peltův fotbalový klub. Policisté pracují s vyšetřovací verzí, že peníze z rekonstrukce ulice Rumunská v Liberci se odkláněly též do jabloneckého klubu. Pelta byl v té době předsedou dozorčí rady dopravního podniku.

Další osobou z ODS spojenou s korupční kauzou je Tereza Dlouhá, která podle policistů osobně nosila úplatky od Vařila k jednotlivým aktérům a plnila roli jakési spojky. Dlouhá je dnes jednou ze čtrnácti obviněných. Její otec Karel Dlouhý, matador jablonecké ODS, byl dokonce členem představenstva DPMLJ.

„Jablonec má ve společném dopravním podniku s Libercem pouhých 0,38 procenta podílu, přesto dostal silné zastoupení v jeho orgánech, kde například zasedl právě známý politický podnikatel Miroslav Pelta. Jak víme z odposlechů, bývalý ředitel Wejnar měl Jiřímu Vařilovi oznámit, že ‚Rumunská přinese do fotbalu pět milionů, a Míra mi poděkoval, že jsem to zařídil‘. Evidentně se jednalo o rekonstrukci tramvajové trati v Rumunské ulici v Liberci,“ říká investigativní novinář Jaroslav Tauchman, který kauzu mapuje od samého začátku. 

MF DNES požádala o vyjádření i ostatní zmíněné aktéry z BusLine a DPMLJ, ti na nabídku nereagovali, s novináři delší dobu nekomunikují.

Majitel BusLine Jakub Vyskočil již dříve odmítl komentovat záležitosti, v nichž figuruje Jiří Vařil s poukazem na to, že Vařil ve firmě již není a jeho názory s ní tedy nemohou být spojovány.

Co zachytily odposlechy

Wejnar: „Primátor jabloneckej bude slavit padesátiny a chce zajistit dopravu z Jablonce, chci se domluvit, jak se to pak udělá po té ekonomické stránce, je to za 12 tisíc.“ 

Vařil: „No to musíme udělat chytře, aby po nás nezůstávaly hroby, takže já si tady napíšu. Je to 12 tisíc reálnejch?“ 

Wejnar: „Maximálně to bude za 15.“ 

Vařil: „...já bych to nejradši udělal tak, že bych na to nechal vystavit fakturu, nechal jim udělat příjmovej doklad a že bych to zaplatil já v pokladně BusLinu. Otázka je, za kolik nejmíň to může bejt, aby to bylo uvěřitelný?“ 

Wejnar: „Já se s ním uvidím v sobotu na fotbale.“ 

Vařil: „Mně jde o to, za kolik nejmíň to může bejt.“ 

Wejnar: „Já myslím osm.“ 

Vařil: „Osm, super. Tak já si to i píšu, že to udělám. Faktura a příjmový doklad na dopravu Beitl osm tisíc korun. Řekni Petrovi, ať se o to vůbec nestará, dostane doklad o tom, že to bylo řádně vyúčtovaný a zaplacený, ať nikdo nechodí a neříká, že jsme mu zaplatili dopravu na narozeniny.“