Zahradník Zdeněk Eichler se o unikátní bonsaj stará téměř třicet let.

Zahradník Zdeněk Eichler se o unikátní bonsaj stará téměř třicet let. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Liberecká botanická zahrada vystavila nejdéle pěstovanou bonsaj v Česku

  • 4
Liberecká botanická zahrada vystavila unikátní bonsaj jalovce čínského starou dvě stě, ale možná i tři sta let. Její přesné stáří neznají. S jistotou ale vědí, že je to nejdéle pěstovaná bonsaj v Česku.

"Ve světě existují i starší bonsaje, ale u té naší se dá říci, že to je nejdéle pěstovaná bonsaj v republice," říká hlavní zahradník botanické zahrady Zdeněk Eichler

Původ bonsaje je zahalen tajemstvím. Dovezl ji hrabě Stubenberg a jen na českém území je už více než sto let. Prošla různými peripetiemi a svého času unikla dokonce i spálení.

"Je to jeden z nejvzácnějších exponátů, je předávaná po několik generací," uvedl Eichler. On sám se o rostlinu stará téměř třicet let.

Jak je bonsaj skutečně stará, zjistí botanikové až poté, co strom odumře a oni budou moci spočítat letokruhy. "Ani bych to ale dělat nechtěl. Rád bych ji zase předal další generaci," svěřil se Eichler.

Výstava potrvá jen do neděle

Letos musela zahrada vzácnou bonsaj přesadit. Byl to riskantní krok, u kterého nikdo předem nevěděl, jak dopadne.

"Je to dost drastický zásah. Kořenový bal se musí zmenšit skoro o třetinu. Vždy jsem z toho dost nervózní. Jsem spokojený, že to ustála," podotkl Eichler.

Botanická zahrada vzácnou bonsaj ukazuje na výstavě, která trvá jen týden a skončí už v neděli. Vystavovat bonsaje delší dobu pod umělým světlem by byl podle Eichlera risk. Ve výstavním sále návštěvníci uvidí zhruba stovku bonsají. Expozici botanické zahrady doplnili soukromí pěstitelé z libereckého Bonsaj klubu.