Billboardy u silnice ve Stráži nad Nisou

Billboardy u silnice ve Stráži nad Nisou | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Řidičům vadí billboardy u silnice na Liberecku. Září a odvádějí pozornost

  • 10
Některým motoristům vadí dva billboardy u silnice první třídy číslo 35 ve Stráži nad Nisou na Liberecku. Poutače nutí řidiče číst reklamu, aktuálně na obchodní centrum, už řadu měsíců.

„Myslím, že tam nemají co dělat. Září i v noci a nebezpečně odvádějí pozornost,“ říká k obrovským světelným reklamám Vladimír Pekař z Liberce. 

Silniční úřad nařizuje majitelům reklamních ploch odstranění reklam, pokud jsou blíže než 50 metrů od silnic prvních tříd. „Pokud dostaneme podnět, prošetříme to,“ zmínil vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp.

Jenže na některé billboardy jsou úředníci krátcí. Někde ruší padesátimetrové ochranné pásmo zástavba. Týká se to třeba i osvětlené reklamy na hotel Pytloun u příjezdu do Liberce. 

„Krajský úřad v tomto případě nemůže vyzvat majitele k odstranění billboardu, neboť se nachází mimo silniční ochranné pásmo,“ přiblížil Petr Černý, vedoucí oddělení pozemních komunikací na krajském odboru dopravy. 

Letos už úřad nařídil odstranit zhruba padesátku reklam u silnic prvních tříd. A vyzval desítky vlastníků. „V současné době probíhají další řízení o odstranění reklam,“ přiblížil Petr Černý. 

Jednu výzvu, která zahrnovala dvě reklamy, majitel ignoroval. Silniční úřad je proto nechal zakrýt. „Byly to billboardy v ochranném pásmu silnice první třídy číslo 38 ve Starých Splavech na Českolipsku,“ přiblížil Jan Čáp. Úřad nechal reklamu na své náklady odstranit. Náklady pak vymáhal po vlastníkovi. 

Na protizákonné reklamy u silnic nemusejí upozorňovat jen řidiči. Kromě krajského odboru dopravy je průběžně kontroluje i Ředitelství silnic a dálnic nebo státní policie. 

„Už jsme dali celou řadu podnětů k prověření reklam. Nejde jen o velké billboardy, ale o veškerou reklamu u silnic. Třeba i plachty na plotech. Každá reklama v blízkosti silnice odvádí pozornost řidiče od sledování provozu,“ uvedl komunikační inženýr liberecké dopravní policie Vlastimil Malý. 

Liberecko podle něj nicméně nebylo reklamou tolik zapleveleno jako jiné části země. „Ještě za působnosti okresních úřadů v devadesátých letech jsme se s odborem dopravy snažili o to, aby u silnic prvních tříd billboardy nebyly a nepovolovaly se. Ty, co vyrostly, byly většinou načerno,“ zmínil Malý. 

Liberecký kraj se systematicky věnuje odstraňování nepovolených reklam u silnic prvních tříd od roku 2005. Za posledních deset let nechal odstranit zhruba 330 poutačů. Nová reklamní zařízení povoloval zcela výjimečně.