Kastelán Petr Weiss shlíží na kdysi skvostný hospodářský dvůr. Z historického...

Kastelán Petr Weiss shlíží na kdysi skvostný hospodářský dvůr. Z historického hlediska je třeba jenom samotná konírna cennější než celý zámek. | foto: MAFRA

Ceny šly nahoru. Opravy zámeckého dvora budou dražší, než se čekalo

  • 2
Je to trochu paradox. To nejcennější, co v areálu zámku Zákupy stojí, není zámek samotný, ale jeho hospodářský dvůr. Letos by se mělo začít s jeho záchranou.

Před revolucí tam měl státní statek zaparkované traktory, po revoluci tam byly sudy s chemikáliemi a dvůr jen chátral. Co šlo zpeněžit ve sběrných surovinách, to dávno zmizelo, střechy se propadly, zdivo popraskalo, klenby se hroutí. V katalogu ohrožených památek je na předním místě v rámci republiky.

„Hospodářský dvůr navrhli jedni z nejvýznamnějších barokních stavitelů Giulio Broggio a Giovanni Domenico Orsi. Dvůr má parametry zámku. A konírna, ve které bylo přes šedesát koní, je dokonce architektonicky i historicky cennější než samotný zámek,“ zmínil kastelán Petr Weiss. 

Peníze jsou jen na opravu jižního křídla

Národní památkový ústav, pod který areál patří od roku 2003, teď vybírá firmu, která cennou památku opraví. Záchrana přitom přichází na poslední chvíli. Budovy dvora jsou tak zchátralé, že čekat ještě několik let, spadly by a zachránit by už nešly. Peníze jsou ale zatím jen na opravu jižního křídla.

„To je ta nejcennější část dvora, na zbytek jsme dotaci nesehnali, ten areál je velmi rozlehlý. I tak budeme mít problém. Původně jsme počítali, že by měla stačit částka 110 milionů korun, tak se to i naprojektovalo ke stavebnímu povolení a požádalo se o evropskou dotaci. Tu jsme sice dostali, jenže mezitím uběhlo dost času a dnes jsou stavební práce cenově jinde než před dvěma lety. Všechno šlo hodně nahoru,“ popsal ředitel územní památkové správy Miloš Kadlec.

Peníze na záchranu konírny tak musí památkáři shánět i jinde. „Velkým otazníkem je pro nás statika. Terén je dost nečitelný, a to i přesto, že tam před časem dělali hydrogeologický průzkum. Výsledek soutěže bychom měli vědět v květnu, uvidíme, kam se při ní s tou cenou dostaneme. Žádné drahé, speciální restaurátorské zásahy se tam neplánují, kromě záchrany pískovcových portálů. Jen doufám, že soutěž nebudeme muset rušit, protože se nikdo nepřihlásí. To se, bohužel, teď dost často děje,“ zmínil Kadlec. 

Expozice přiblíží cestování i zaniklé zámky

Pokud půjde vše podle plánu, staveniště by vítězná firma měla převzít na podzim a stavět pak příští rok. Po dokončení budou do konírny umístěny dvě výstavní expozice. Jedna věnovaná cestování v době Habsburků, kteří měli Zákupy jako letní rezidenci. Druhá expozice pak má mapovat zaniklé české zámky.

„Máme v mobiliářních fondech řadu předmětů, které odkazují na zámky, které se buď zbouraly jako ten v Mimoni či ve Svojkově, nebo se využívají k jiným účelům. Jsou v nich školy, domovy důchodců a podobně. Máme bohatou historickou fotodokumentaci těch prostor i předměty z nich,“ dodal Kadlec.

Dotaci chtějí památkáři sehnat i na záchranu unikátních terasových zahrad s kaskádami z doby baroka, které leží pod zákupským zámkem. Zatím je hotová studie, jak by měly po obnově vypadat.