Úterý 7. dubna 2020, svátek má Heřman, Hermína
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 7. dubna 2020 Heřman, Hermína

Nejtěžší jsou pro mě auta, na ta potřebuji i pravítko, říká cukrářka

  7:32aktualizováno  7:32
Má možná nejsladší povolání na světě. Přitom se k němu nachomýtla náhodou. Účetní Karolína Veselá začala péct doma dorty na zakázku a dnes ve svém dortovém studiu Kajula Cakes na třídě Dr. Milady Horákové v Liberci musí některé zákazníky odmítat, kolik má práce.

Cupcakes jsou americké minidorty zdobené krémem, makronky zase původem francouzské laskonky. Oboje patří k nejžádanějším výrobkům, které Karolína Veselá nabízí. | foto: Tomáš Lánský, MAFRA

Už dnes si u ní lidé objednávají dorty na rok 2018. Zavrhuje totiž používání náhražek a zakládá si na tom, že dort musí nejen hezky vypadat, ale musí chutnat. „Zvoní mi sem stále nějací dealeři a nabízejí mi „něco jako máslo“, „něco jako šlehačku“ a já je odsud vždycky vyhodím s tím, že až budu dělat „něco jako dorty“, tak se jim ozvu,“ směje se mladá cukrářka.

Vy jste povoláním účetní. Jak vás napadlo začít vyrábět dorty?
Kupodivu tyto dvě povolání mají mnoho společného, například si musíte umět všechno dobře spočítat. Byla jsem kdysi pozvána k neteři na její narozeniny, ona si přála dort s Barbie. Rodiče jí dali takovou ošklivou vykrojenou placku a holčička to obrečela. Mně jí bylo líto a doma jsem jí udělala dort, jaký si přála. A tím to začalo. To bylo před sedmi lety.

Měla jste o výrobě dortů nějaké povědomí?
Upřímně, v té době jsem neznala nic, neuměla jsem upéct ani bábovku. Šla jsem tenkrát na mateřskou a měla čas surfovat na internetu, stáhla jsem si tam nějaké recepty. Žádný z nich jsem však nepoužila v původním znění, vkládala jsem do toho své prvky. Každý víkend jsem zkoušela nějaký dort, modelaci... a zakázek přibývalo.

Kdy přišel okamžik, že jste se na to vrhla naplno a začala se tím živit?
To bylo asi před rokem. Můj syn nastoupil do školy s asistentem, takže jsem potřebovala kvůli němu být stále k dispozici. A žádný zaměstnavatel mi nevyjde vstříc, navíc jsem sama sobě nejlepším šéfem.

Do cukrařiny dnes ale fušuje spousta lidí...
To je fakt, jen v Liberci znám asi patnáct děvčat, co doma pečou dorty na zakázku. Kdybych nestíhala, nedělá mi problém zákazníka k nim poslat. Leckdy mě ale udivuje, že profesionálové nemají dorty dotažené, to mnohá maminka dělá hezčí.

V čem je tedy dort od vás lepší, než z konvenční cukrárny?
Odpovím takovou historkou. Zvoní mi sem stále nějací dealeři a nabízejí mi „něco jako máslo“, „něco jako šlehačku“ a já je odsud vždycky vyhodím s tím, že až budu dělat „něco jako dorty“, tak se jim ozvu. Přes to vlak nejede. Loni jsem dělala pro základní školu cukrářský kurz a učitelku šokovalo, že používáme normální vejce, žádnou směs. Takže já peču dorty stejně jako naše babičky. Kvalita surovin je dnes už jinde, ale neuznávám jakékoliv náhražky.

Takové máslo je dnes ale tak drahé, že to musí dorty značně prodražit.
Třeba v cupcakes (malých dortech pro jednu osobu pečených v papírovém košíčku, pozn. red.) je máslo v korpusu i náplni. Je to základní surovina, nejde o žádný šizený piškot. Takže samozřejmě jsou dražší. Ale máslo nejde nahradit, takže od toho neustoupím.

Nemůže to některé zákazníky odradit?
I můj přítel je zaměřený na kvalitu, takže u něj jsem v tomhle našla podporu. Když k nám tedy přijde nějaká maminka, že chce upéct dort a nemá dost peněz, vždycky se pro ní snažím najít alternativu, aby byla zachována kvalita. Třeba snížíme složitost zdobení dortu, to dělá hodně.

Narozeninové dorty s oblíbenými postavičkami pro děti jsou stálicí, Karolína...

Narozeninové dorty s oblíbenými postavičkami pro děti jsou stálicí, Karolína jich vyrobila dohromady už sedmnáct set.

Nechávají vám volnou ruku nebo si přesně diktují, jak má dort vypadat?
Jak kdo. Jsem schopna naplnit téměř jakékoliv představy. Samozřejmě jsem ale ráda, když ve mě vloží důvěru a nechají mě experimentovat. Mám díky tomu nakoukané snad všechny pohádky. Musím vědět, jak postavičky pro děti vypadají, dneska totiž hodně frčí princezny z Ledového království, nebo Mimoni. Trošičku ustupují motivy Hello Kitty.

Už vám dort někdo vrátil?
Jednou mi paní dort vrátila, předtím z něj ale obrala dekorace. Tenkrát jsem to neřešila. Spíš se mi několikrát stalo, že jsem byla v neděli s dětmi na výletě a lidé zavolali, že potřebují do zítřka dort. Tak jsem letěla domů ho upéct a oni si pro něj druhý den nepřišli.

Jaké dorty teď na podzim nejvíc frčí?
Končí svatební sezona, s ní ubylo i svatebních dortů. Letos jsem jich dělala asi 50. To bylo náročné, protože některý má třeba i 20 kilo. Stálicí jsou firemní dorty, dorty na oslavy a začíná se objednávat vánoční cukroví. Celoročně jedou makronky. Lidé pomalu ustupují od potahovaných dortů, fondány a marcipán už tolik nefrčí, letošní dorty byly hodně ve znamení rustikálního dozdobení.

Všiml jsem si, že nikde nemáte žádnou reklamu. Nepotřebujete ji?
Mám jen Facebook. Reklamu nepotřebuju, tou jsou pro mě mé výrobky, komu chutnaly, ten se příště rád vrátí.

A co když bude klientů tolik, že je budete muset odmítat?
I to se stává. Snažím se všem vyhovět. Vážím si každého zákazníka, ale kdo chce v úterý dort na pátek, to už není v mých silách. Čekací doba na mé dorty je zpravidla měsíc. Už teď se mi plní diář na červen 2018. Lidé ale zapomínají hodně na narozeniny svých dětí a řeší to na poslední chvíli.

Pokud máte tolik práce, nestálo by za to najmout zaměstnance a péct dortů víc?
Růst je nevyhnutelný, ale já radši budu zakázky odmítat. Pokud bych pekla ve větším množství, utrpěla by kvalita. Mně projde každý dort rukama a takhle by to ztratilo můj styl, dorty by přišly o můj rukopis.

Zmínila jste vánoční cukroví. Není to noční můra všech cukrářů?
Pečeme všechny druhy, rohlíčky, pracny, linecké, vosí hnízda... ročně kolem 300 kilo. Zima je nejnáročnější část roku. Každý kus mám v ruce tolikrát, že člověku z toho už hrabe. Můj přítel třeba nenávidí slovo cukroví. Ta poslední fáze zdobení je nejhorší, to bývám v práci zavřená třeba i 20 hodin denně. Ale ten okamžik, když v krabici odevzdám úhledně zabalené cukroví a popřejeme si hezké Vánoce, ta za to stojí.

Mají k vám lidé i nějaká netradiční přání?
Mají. Já hodně bojuju s vulgárními dorty (smích). Dělala jsem třeba pro klienta cupcaky ve tvaru dámských přirození. Bylo to se sebezapřením, dnes bych už řekla ne. Ale byla to zkušenost. Nejtěžší jsou pro mě auta. Mně jako ženské nic neříkají. Jsou to složité dorty, potřebuju tam vodováhu a pravítko. Teď jsem zrovna dělala technický dort ve tvaru lakovací vany. Objednala si ho jedna firma.

Na jaký dort vzpomínáte nejraději?
Z těch celkem 1700 dortů, co jsem už upekla, se to těžko vybírá. Ale asi nikdy nezapomenu na dort ve tvaru nápojového automatu na kávu. Ten jsem dělala pro jednoho autistického chlapce. Fotka dortu se objevila na stránkách firmy provozující ty automaty a chlapec od nich dostal dárkový balíček, měl z toho velkou radost. Občas peču dorty pro onkoláčky nebo pro Nadaci Slon. Myslím, že charita je důležitá a dobrý skutek se lidem vrátí.

Neuvažovala jste, že byste prorazila v cukrárnách, kde by o vaše dorty nebo zákusky jistě byl zájem?
Však ony po mně kavárny dorty chtějí, ale já jim je neprodávám. Ony by chtěly jezdit si pro ně v pondělí a ve čtvrtek. A já si neumím představit, že někdo třetí den prodává mé zákusky. Hlavně si nikdo nemůže myslet, že dokážu udělat dort za 130 korun, za kolik bývá někdy k vidění v některých cukrárnách. Udělám cokoliv, co neporušuje podmínky gravitace, ale tohle fakt neumím.

Jak vlastně takový dort vzniká?
Začíná se modelací a figurkami. Tahle část je pracná. Teď zrovna tvořím Elsu z Ledového království, těch mám na kontě přibližně sto. První den se udělá torzo, další den se dolepí ruce, vlasy, oči. Mezitím se upeče korpus, ten se nechá zchladnout. Pak se nařeže, naplní, zatíží a udělá se jeho obmaz. To jsme na dvou dnech. Třetí den se dort potáhne a dozdobí, na vrch se dají figurky. Jak vidíte, nejde si ráno objednat dort a večer ho mít.

Který z vašich dortů byl nejsložitější?
Takovým byl jeden čtyřpatrový svatební dort, který měl 26 kilo a spoustu detailů. Noční můrou pro mě byla modelace květiny asparágusu, tam jsem přidělávala každou bodlinku drátkem. Trvalo to mnoho večerů.

Máte provozovnu na třídě Dr. Milady Horákové. Už tedy nepečete doma v kuchyni. Bylo složité rozjet podnikání?
Pouze jsem využila podpory pro zahájení podnikání od úřadu práce, formou jednorázové dotace... jinak jsem si vše našetřila a nemám žádné úvěry.

Děláte tu i cukrářské kurzy. Nevytváříte si tím budoucí konkurenci?
Já si myslím, že každý kdo někdy zkusil péct dorty na zakázku ví, jak je to časově náročné, vyčerpávající a složité. Takže se toho nebojím. Mnoho žen co chodí ke mně do kurzů si prostě jen jde odpočinout od rodiny.

Proč všechny cukrárny od Aše až po Jablunkov nabízejí pořád jen věnečky, větrníky a špičky? To se cukrařina nikam dál neposunula?
Já ráda jezdím do Prahy a tam se v cukrárnách kochám, tam jsou odvážnější. Tady všechny nové trendy přicházejí s odstupem. Třeba lidé tu dlouho odmítali slaný karamel nebo se báli arašídového másla. Ale nemyslete, i takový věneček nebo větrník jdou udělat dobře a poctivě, s karamelem a pravou šlehačkou. Jenom pak prostě nebude stát 8 korun.

Jsou teď v cukrařině nějaké nové trendy?
Frčí hodně makronky, tam se kreativitě v příchutích a barevnosti meze nekladou. Dělám je hodně lidem na svatbu. V oblibě jsou teď dorty „Red Velvet“, což je americký dort, výrazně červený.

Dáte si po tom všem vůbec sama ještě kus dortu?
Ani mi nemluvte. Pro mě ideální jídlo je cokoliv slaného. Představa buchtiček se šodó je pro mě děsivá. Ani mé děti už mi nic z pod rukou neujídají. Pro ně už je to pracovní položka.

Karanténa v Česku

Karanténa v České republice byla prodloužena do 11. dubna do šesté hodiny ranní. Od čtvrtka 12. března platí také třicetidenní nouzový stav. Během těchto opatření platí zákaz volného pohybu na území celé republiky s výjimkou cest do zaměstnání, na nákup, k lékaři a dalších specifikovaných činností.

Roman Prymula, Jarmila Rážová, Ladislav Dušek, Petr Husa, Rastislav Maďar

  • Nejčtenější

Zemřel bývalý liberecký radní Šotola, pád z okna vyšetřuje policie

Někdejší radní Liberce za ČSSD a bývalý předseda představenstva dopravního podniku Roman Šotola je po smrti. Zemřel ve...

Sněžné skútry poškodily nejcennější místa Krkonoš, strážci jezdce dopadli

Strážci Krkonošského národního parku s policisty dopadli při činu skupinu jezdců na sněžných skútrech. Vandalové...

Jděte do pr..., když nemáte pro mě. Hasiči rozvážející roušky čelí urážkám

Sprostým urážkám čelí dobrovolní hasiči v České Lípě. Při rozvážení roušek seniorům se setkávají s lidmi, kteří jim...

Podraz a kudla do zad od ruské banky, stěžuje si Liberec na uťatý úvěr

Libercem cloumá velká zloba. Tamní obří sportovní areál Sport Park, jehož součástí je i hokejová aréna Bílých Tygrů,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tunel jako v Monaku, místo jezera lom. Liberečan baví kolážemi

Hranice jsou zavřené, letadla odpočívají v hangárech a vize dovolené daleko od domova se pomalu rozplývá? Netruchlete!...

Premium

KOMENTÁŘ: Po dvou měsících přijde rozvrat. Nečekejme na pomoc, konejme!

Karanténní prázdniny může ekonomika státu vydržet měsíc. Po dvouměsíčním výpadku už hrozí naprostý rozvrat výroby,...

Premium

Španělská nepoučitelnost. Proč zde koronavirus řádí jako v Itálii nebo Číně

Dlouhé týdny Španělé sledovali, co se děje v Číně, Íránu a Itálii. Ale nepoučili se. Laxní politici opakují stejné...

Premium

Storno přijde draho, Češi nechají cestovkám desetitisíce za ­propadlé zájezdy

Přijít o desítky tisíc za neuskutečněné zájezdy je problém, se kterým se potýká řada českých klientů cestovních...

  • Další z rubriky

Přijeďte jindy, žádají obce východních Krkonoš. Parkoviště jsou zavřená

Obce ve východních Krkonoších požádaly turisty, ať odloží cesty do hor. Už o předešlém víkendu se na hřebeny vypravily...

Hasiči bojovali s požárem lesa na Jablonecku, chyběla jim pomoc vrtulníku

Dvaatřicet jednotek hasičů bojovalo s požárem lesa na Jablonecku. Do těžko přístupného terénu potřebovali shazovat vodu...

Liberecká univerzita přerušila výrobu nanofiltrů, jeden vědec je nakažený

Stroje na výrobu nanofiltrů do roušek na Technické univerzitě v Liberci se musely zastavit. A odstavená je teď i...

Z ruličky si každý odstřihne filtr do své roušky, plánuje vědec z Liberce

Technická univerzita v Liberci oživuje známou, ale nepříliš využívanou metodu netkaných textilií. Z nich bude jedna z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Česko patrně srazilo míru nakažlivosti viru na méně než polovinu

Model českých odborníků tvrdí, že v Česku se výrazně zpomalilo šíření viru SARS-CoV-2. Podle jejich údajů klesla...

Schillerová: Podpora OSVČ bude plošná, podmínka poklesu příjmů zmizí

Ministryně financí Alena Schillerová chystá po tlaku ze strany živnostníků výrazné zmírnění podmínek pro přiznání...

Služba kontroluje práci z domova. Jejímu výrobci lidé spílají

Koronavirus ji firmám vnutil, jenže mnohé firmy mají pocit, že kvůli práci z domova ztrácejí nad pracovní silou dohled....

Ornella Koktová je podruhé maminkou. Dítě dostalo severské jméno

Ornella Koktová (27) je dvojnásobnou maminkou. Po synovi Quentinovi (7) přivítali šťastní rodiče 1. dubna na svět...

Páté zvláštní poselství za 68 let vlády. Alžběta II. promluvila o koronaviru

Britská královna Alžběta II. (93) v neděli promluvila k veřejnosti. V předtočené nahrávce zdůraznila nutnost sebekázně...