Almanach sestavil básník Martin Trdla a o jeho výtvarný doprovod se postarala...

Almanach sestavil básník Martin Trdla a o jeho výtvarný doprovod se postarala Olga Veselá. | foto: archiv autorů

Básníci nejsou z jiných planet, vzkazuje almanach festivalu poezie

  • 1
Že ti, kteří píší verše, nejsou podivné bytosti z jiných planet či galaxií, se snaží dokázat právě vydaný almanach. Kniha nesoucí název Básníci nejsou mimozemšťané obsahuje díla devatenácti autorů, kteří se na konci září v krajském městě zúčastnili literárního bienále 1. liberecký festival poezie.

Publikace vydaná v libereckém Nakladatelství Bor se snaží zlomit určitý předsudek a snad i odpor vůči poezii a přesvědčit čtenáře, že tento literární obor je běžnou součástí každodennosti. Edičně almanach sestavil básník Martin Trdla a o jeho výtvarný doprovod se postarala Olga Veselá. 

„V knize najdete nejen básníky a básnířky zavedené a místní, ale také autory slovutné napříč celou republikou. Navíc je tu i mezinárodní přesah v podobě veršů Španělky Antonie Naranjo Paris a Slováka Miroslava Dávida,“ komentuje Martin Trdla s tím, že není zcela běžné, aby básnický festival v Česku měl svůj almanach vyvedený jako klasickou knižní publikaci.

Poezie je běžnou součástí životů

„Festivalem i almanachem se snažíme dokázat, že poezie je zcela běžnou součástí každodenních malých i velkých životů všech lidí na této planetě, i když o tom většina z nich nemá tušení. Ostatně již francouzský prokletý básník Charles Baudelaire kdysi prohlásil, že každý zdravý člověk vydrží dva dny bez jídla, ale ne bez poezie,“ upozorňuje Trdla.

Almanach festivalu oficiálně vyšel 22. února.

Poměrně netradiční jsou v knize ilustrace. Ty ztvárňují účastníky festivalu, ale v podobě maskota literární přehlídky - ufona. 

„Většina lidí básníky jako ufony vidí. Z toho jsem vycházela. Jde o reprodukce originálních linorytů, které jsem vytvořila na základě fotografií básníků. Snímky pochází z jejich medailonků anebo přímo z festivalu. Portréty jsem tiskla na čtverečkovaný papír jako je ve školních sešitech, protože tento vzor byl také jedním z motivů akce. Almanach tak trochu připomíná blok, do kterého si básníci píší nápady,“ odhalila Olga Veselá.

Začátek nové tradice

Nakladatelka Eva Koudelková se pro vydání almanachu rozhodla proto, že její regionální nakladatelství přirozeně upřednostňuje vše, co s regionem souvisí. 

„Také mě nadchlo, že bychom mohli být u začátku vzniku nějaké tradice. To je vždycky čest, ale svým způsobem i závazek. Kromě toho: samozřejmě mám ráda poezii a jsem si vědoma její důležitost v životě každého z nás,“ uvedla Koudelková, kterou potěšila i spolupráce s autory.

„Poznala jsem organizátory a zjistila, že jsou spolehliví, pracovití, navíc nápadití a mají zápal a výdrž. A k tomu všemu se s nimi moc dobře spolupracuje, což je vzácné. Tomu nešlo nepodlehnout,“ svěřila Koudelková.

Almanach Básníci nejsou mimozemšťané je k dostání u autorů Veselá Trdla, v Nakladatelství Bor, v Knihkupectví a antikvariátu Fryč, na kosmas.cz a u dalších knihkupců. 

První díl bienále 1. liberecký festival poezie, který se konal 21. září 2019 v klubu Ateliér, měl 25 účinkujících a referovala o něm řada celostátních médií.

„Domníváme se, že jsme založili prestižní festival s mezinárodním přesahem a pěknou tradici,“ doplňuje Trdla s tím, že druhý ročník se v Liberci uskuteční letos 25. září. „Už máme zajištěné všechny české hosty a aktuálně jednáme o těch zahraničních,“ dodává.