Hrad Grabštejn je otevřen denně mimo pondělí. Je přístupný od nejhlubšího sklepení až po ochoz věže.

Hrad Grabštejn je otevřen denně mimo pondělí. Je přístupný od nejhlubšího sklepení až po ochoz věže. | foto: Jiří Berger

Grabštejn připravil na sváteční dny letní festival pro děti i dospělé

  • 0
Hrad Grabštejn nedaleko Hrádku nad Nisou obsadí od čtvrtka do neděle řemeslníci, šermíři, kumštýři i muzikanti. Koná se tam letní festival, který pobaví rodiče i děti.

Výlety do minulosti nabídnou řemeslné dílny i dobové občerstvení, nebudou chybět prohlídky všech koutů starého hradu s postavami z dob minulých.

"Na setkání se můžete těšit také se svatou Barborou grabštejnskou, která coby hradní patronka bude hradem po celý den prováděti a také spolu s princeznami, bílou paní, čarodějnicí i všelikou hradní čeládkou," zve ve stylizované staročeštině kastelán Grabštejna Jan Sedlák.

Ve čtvrtek i v pátek se bude program odehrávat od deseti dopoledne do čtyř hodin odpoledne. Divadlo Na Cestě zahraje pohádku O Plaváčkovi (v pátek to bude Jak šel Honza do světa), šermíři Pernštejni z Pardubic uchystají soutěže pro děti.

Bard Jiří Wehle přednese staré písně: muziku z hodovních síní i písně tržišť a šenků. Šermíři Pernštejni a Renegáti z Pardubic se utkají v šermířských vystoupeních a šermíř a loutkoherec Honza Hofírek sehraje Pirátskou pohádku. V pátek navíc na Grabštejně vystoupí od sedmé hodiny večerní Robert Křesťan & Druhá tráva spolu s hosty – americkým kytaristou Steve Walshem a zpěvačkou Eliškou Ptáčkovou.

"Jsme folkaři i bluegrassáci, ale zároveň nejsme ani folkaři, ani bluegrassáci. Z čehož plyne, že prostě hrajeme svoji muziku s nástroji, které máme u nás na osadě k dispozici," vymezují svůj styl členové Druhé trávy, jejichž nová deska má než ke klasickému bluegrassu blíž k písničkářské moderně.

Folková a country hudba má na Grabštejně tradici

"Druhá tráva vydala řadu alb v Čechách i ve Spojených státech a je několikanásobným držitelem ocenění Anděl v kategorii folk & country," upozornil kastelán Sedlák.

"Koncerty významných folkových nebo country osobností či skupin mají na Grabštejně mnohaletou tradici. Robert Křesťan přehlídku zahajuje a přehlídka pokračuje čtvrtého srpna koncertem skupiny AG Flek," poznamenal Sedlák.

I v sobotu a neděli potrvá program od deseti dopoledne do čtyř odpoledne. K vidění bude pohádka Sůl nad zlato v podání režisérky, impresária a frontmana souboru Viva Musica Markéty Ježkové, známé i ze skupiny Katastrofální předpověď počasí. Poté bude dramaturgická náplň obdobná jako v předchozích dnech.

Hrad Grabštejn je otevřen denně mimo pondělí. Je přístupný od nejhlubšího sklepení až po ochoz věže.

"Navštívit můžete nově zrestaurovanou kapli svaté Barbory a zhruba dvacet nově instalovaných místností. Vydat se můžete proti proudu času od začátku dvacátého století a bytu pana nadlesního až do středověkem dýchajících prostor sklepů a věže," dodal kastelán.