Hitlera si lidé věšeli na stromeček. Výstava ukazuje válečné umění

  • 53
Vzducholoď Zeppelin, dělostřelecký granát anebo obličej německého císaře, popřípadě diktátora Adolfa Hitlera si mohli před lety pověsit lidé na vánoční stromeček jako ozdobu. Nyní je představuje výstava Druhá strana mince v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

Dnes často bizarně vypadající umělecká díla vznikla za válečných dob. „Ozdoby s některými z těchto motivů se vyrábějí dodnes – pochopitelně ne ty nacistické,“ doplnil kurátor výstavy Zdeněk Štafl.

Výstava ukazuje i díla, jejichž vznik ovlivnila první světová válka.

K vidění je v muzeu třeba i váza se svastikou a nápisem Pro německý lid není nic nemožné, což byl citát Hermanna Göringa. „Za druhé světové války jela propaganda na plné obrátky,“ poznamenal Štafl.

Smíšené pocity přicházejí též při pohledu na dřevěnou destičku s výmluvným nápisem Glass Handgranate. K ní je totiž připevněno cosi skleněného ve tvaru ručního granátu.

„Máme dva artefakty tohoto typu, o nichž se moc neví. Jeden je tlustostěnný, druhý má stěny tenké. Pravděpodobně se nejedná o upomínkový předmět. Mohl to být pokus o výrobu skleněné zbraně,“ rozvažuje Štafl.

Sklo provází bojovníky od třicetileté války

Podle druhého kurátora Petra Čížka je pozoruhodné, jak důležitou roli ve válkách hraje sklo. „Provází bojovníky v podstatě už od třicetileté války, v níž se objevily první dalekohledy,“ řekl.

Exponáty jsou seřazené ve vitrínách chronologicky – od třicetileté až po druhou světovou válku. Atmosféru podbarvuje diorama vojenského ležení. Pochází ze sedmileté války – konkrétně z bitvy u Liberce roku 1757. Výstava potrvá do poloviny dubna příštího roku.