Slovenský rozehrávač Vladimír Nemčok v dresu Kondorů Liberec.

Slovenský rozehrávač Vladimír Nemčok v dresu Kondorů Liberec. | foto: Bořivoj Černý, MAFRA

Basketbaloví Kondoři přišli o trenéra a znovu omladili tým

  • 0
Velké změny hlásí basketbalisté klubu Kondoři Liberec před vstupem do dalšího ročníku první ligy.

Největší revoluce se udála na postu hlavního trenéra. Slovenský kouč Dušan Bohunický odešel do extraligových Pardubic, kde bude působit jako asistent Jana Slowiaka, jenž dříve také trénoval Liberec. Kondory nově trénuje bývalý podkošový hráč Jan Pastýřík.

"Musel jsem kvůli tomu ukončit aktivní kariéru. Skloubit trénování s hraním by nešlo," říká Pastýřík, který byl vloni ve svých 28 letech s přehledem nejstarším basketbalistou Kondorů.

Liberecký tým funguje v posledních letech na čistě amatérském základě. Jeho členy tvoří studenti středních a vysokých škol, kteří hrají bez nároku na odměnu.

V minulé sezoně vybojovali Kondoři postup do play-off, což se dalo pokládat za úspěch. V konečném účtování druhé nejvyšší české soutěže jim patřila osmá příčka. V nadcházejícím ročníku by chtěli své pozice obhájit, ale budou to mít hodně těžké, protože tým ztratil kouče Bohunického a dále se omladil. Příhonský odešel do Pardubic, působení v klubu ukončili i Lakomý či Teimer.

Kádr tvoří většinou hráči mezi 18 a 20 lety. Nejstarším basketbalistou Kondorů je 23letý Jakub Hojdar. Po přesunu pivota Pastýříka na post trenéra potřebovali Kondoři zacelit místo pod košem, a tak přivedli Jakuba Kašu z prostějovského béčka. Na pozici křídla přibyl Kryštof Jelínek z Ústí nad Labem. Kondoři zahájili přípravu 13. srpna a už stačili odehrát tři přípravné zápasy. Už v sobotu je čeká první soutěžní zápas - v prvním kole Českého poháru se představí na hřišti Tesly Pardubice.

Vše však směřuje ke startu prvoligové sezony. Úvodní utkání v soutěži sehrají Kondoři v pátek 21. září na domácí palubovce v hale Kort od 18.00 s družstvem Litoměřic. Kondoři však nejsou jen záležitostí mužského basketbalu. Mají zde i mládežnickou základnu. Dohromady má klub zhruba stovku členů. Z mládežníků mají největší úspěchy 19letí, kteří se v minulé sezoně udrželi v nejvyšší soutěži. Tým U17 bude o extraligu letos opět usilovat. "Patnáctky a čtrnáctky hrají ligy a ti menší krajské soutěže," upřesnil Pastýřík.

Kondoři stále nabírají hráče od 7 do 14 let. Pokud máte zájem dát své dítko na basket, můžete se přijít podívat na trénink přípravek, případně navštívit oficiální internetové stránky bk-kondori.cz.