Petra Kvitová a Tomáš Berdych po příletu z Wimbledonu 2010

Petra Kvitová a Tomáš Berdych po příletu z Wimbledonu 2010 | foto: ČTK

Hvězdy českého tenisu jdou do boje. Poprvé u toho bude i Liberec

  • 0
Velká tenisová událost je tady. Liberec od středy do pátku hostí základní skupinu extraligy družstev, nejvyšší domácí soutěže prošpikované elitními hráči. Libereckou extraligovou premiéru odstartuje ve středu duel domácího nováčka s LTC Pardubice. O den později nastoupí tým LTK Liberec proti Olympu Praha a 16. prosince se střetnou Pardubice s Olympem.

Domácí klub si troufá. "Naším cílem je skupinu vyhrát, případně skončit druzí," říká liberecký šéftrenér Tomáš Trsek. Vítězný tým postoupí do semifinálové skupiny v Přerově, kde se střetne s domácím Precolorem a I. ČLTK Praha. Druhý končí, třetí čeká baráž o záchranu.

Soupisky všech tří týmů liberecké skupiny jsou naprosto vyrovnané a plné zahraničních posil. Domácí celek se bude opírat o rakouskou dvojku Alexandra Haidera Maurera či o jeho krajana Alexandra Peyu, který je dvacátým nejlepším deblistou světa!

V ženské části soupisky LTK je nejlepší rakouská hráčka Patricia Mayrová a ruská tenistka Anastasia Pivovarovová.

"Týmy v naší skupině jsou opravdu rovnocenné, takže očekávám, že rozhodovat budou až koncovky zápasů,"míní Trsek. Kapitánem Liberce bude v extralize zkušený Jan Stočes, který je v současnosti trenérem polské jedničky Lukasze Kubota.

"Právě přes našeho kapitána se nám podařilo sehnat posily z ciziny. Má totiž potřebné kontakty," prozradil Tomáš Trsek.

V hale LTK Liberec jsou tři kurty, jeden však domácí pořadatelé obětují a během dneška na něm postaví tribunu pro dvě stě lidí. "Dohromady se tak do haly vejdou tři stovky diváků, vstupné je dobrovolné," upozornil liberecký šéftrenér. "Domácí prostředí pro nás bude výhodou, chceme zviditelnit tenis v Liberci."

Všechny zápasy liberecké skupiny extraligy začínají od středy 14. do pátku 16. prosince v 11 hodin. Nejprve budou sehrány dvouhry, poté následují čtyřhry. Veškeré extraligové týmy se pro letošní ročník nejvyšší soutěže výrazně posílily. Sestavy jsou doslova bombastické.

Hrát se bude o čtyřnásobně vyšší finanční prémie než loni. Vítěz získá 1,5 milionu korun, poražený finalista 800 tisíc, poražení semifinalisté půl milionu. Favoritem je obhájce prvenství TK Prostějov, který má na soupisce největší české hvězdy: Tomáše Berdycha a Petru Kvitovou.

V sestavě Sparty bude Radek Štěpánek, Přerov nasadí známého Srba Troického. Na soupiskách deseti extraligových týmů je celkem 27 hráčů z elitní stovky žebříčků dvouher, 13 jich patří do první padesátky.