Hugo Demartini - Hugo Demartini, zvětšený přípravný model - záběr z expozice v Galerii Benedikta Rejta v Lounech (1986, 2005) | foto: Vasil Stanko

Zemřel významný český abstraktní sochař Hugo Demartini

  • 1
V úterý 14. září zemřel ve věku 79 let český sochař Hugo Demartini, který patřil k umělcům tvořícím v duchu konstruktivismu a abstrakce. Znám byl například svými chromovanými koulemi, v pozdním období pak vytvářel sádrové odlitky geometrických útvarů. O Demartiniho úmrtí dnes informovala jeho spolupracovnice fotografka Hana Hamplová.

Před dvěma lety vystavila práce Huga Demartiniho převážně ze 60. a 70. let pražská galerie Topičův salon. Brzy by měla vyjít také monografie shrnující jeho celoživotní dílo.

Jeho díla jsou dnes mimo jiné součástí sbírek Národní galerie. V roce 1990 byl jmenován profesorem na Akademii výtvarných umění v Praze a byla mu udělena zlatá medaile Za zásluhy.

"Začínal v období struktur, potom dost ostře přešel k čisté konstrukci," řekla Hamplová. Na konci 60. let začal Demartini pracovat v přírodě a využívat náhody. Vyhazoval do vzduchu různé dřevěné předměty geometrických tvarů a zachycoval fotografiemi jejich pád. Právě předloni v Topičově salonu bylo možné vidět fotografie předmětů v prostoru i názornou ukázku rekonstrukce pádu předmětů přímo v galerii.

Demartini se narodil v roce 1931 v Praze. V letech 1949 až 1954 vystudoval Akademii výtvarných umění. Vystavoval hodně v zahraničí s okruhem autorů, jako byli Zdeněk Sýkora, Karel Malich, Jan Kubíček nebo Stanislav Kolíbal.

V poslední době Demartini žil a pracoval v obci Sumrakov - Studená na Českomoravské vysočině, kde také zemřel.

,