Zdeněk Thoma - z výstavy Na čajové stezce

Zdeněk Thoma - z výstavy Na čajové stezce | foto: Národní galerie v Praze

Zbraslavský zámek se rozvoní čajovými snímky z Orientu

  • 0
Fotograf, publicista a cestovatel Zdeněk Thoma propadl Asii. Věnoval jí už čtyři cestopisy i tisíce fotografií, které vycházejí v publikacích o orientální kultuře a jsou také k vidění na výstavách.

Nejnověji to bude možné v Královském sále zbraslavského zámku, kde Národní galerie připravila výstavu Na čajové stezce, složenou ze záběrů míst, kde se čaj pěstuje, i lidí, kteří na nich žijí.

Zdeněk Thoma - z výstavy Na čajové stezceOstatně Thoma patří mezi velké ctitele čaje, vydal i výpravnou knihu Příběh čaje. A výstava na Zbraslavi může být jakýmsi "opožděným" dárkem k autorovým sedmdesátinám, které oslavil v září.

Fotografie zachycují třeba indické prodavače čaje zvané čájvály, kteří na ulicích s přenosným zařízením na přípravu čerstvého nápoje patří k neodmyslitelným součástem indických měst. Bleskově čaj připraví a z výšky nalije do skleničky, aby se horký nápoj trochu ochladil.

Zdeněk Thoma"I přes rostoucí konkurenci v podobě chlazených nápojů nadnárodních koncernů se nezdá, že by čajválové mizeli. Bez horkého lahodného čaje a ostrůvku klidu, který kolem sebe čajvála vytváří, by prašné a přelidněné ulice indických velkoměst byly k nepřežití," říká Thoma.

Zdeněk Thoma svými snímky přibližuje lidem nejen Indii, ale také kultury Japonska, Číny, Indonésie, Srí Lanky, Tibetu, Nepálu a dalších svých milovaných končin. Snaží se pohlížet na přírodu i lidi asijských zemí očima dobrodruha v době, kdy cestování je už tak snadné a zdánlivě přístupné kdekomu.

Zdeněk Thoma - z výstavy Na čajové stezcePro výstavu na Zbraslavi zvolil Thoma dva cykly fotografií na téma čajových kultur Japonska a Srí Lanky. Podobně jako od středověku spojovala Evropu a Asii Hedvábná stezka, otevírá Thoma v této výstavě čajovou stezku. Stezku, která sleduje formy pěstování, sběru a rituály spojené s užíváním této plodiny v asijských i evropských kulturách v dlouhé historické perspektivě.

Vernisáž Thomovy vyýstavy bude v sobotu v 15 hodin a během ní provede čajový obřad mistr z české pobočky čajové školy Urasenke. Výstava bude otevřena až do 8. března příštího roku.