Aj Wej-wej vystavil v londýnské Tate Modern slunečnicová semínka z porcelánu

Aj Wej-wej vystavil v londýnské Tate Modern slunečnicová semínka z porcelánu | foto: © Aj Wej-wej / Tate Photography

Zakázaná porcelánová semínka jdou do aukce, vynést mohou miliony korun

  • 3
Osud porcelánových slunečnicových semínek Aj Wej-weje, jednoho z nejznámějších čínských umělců současnosti, mají zamotaný osud. Nejprve je londýnská galerie Tate Modern odmítla vystavovat, protože prý ohrožovala zdraví. Nyní je ostrovní pobočka aukčního domu Sotheby's nabízí v dražbě za milionové částky.

Aukce současného umění se koná v polovině února v Londýně, přičemž se odhaduje, že se sto kilogramů porcelánu, která mohou být navršena podle přání kupce v libovolném tvaru, prodá za 80 až 120 tisíc liber (2,3 až 3,4 miliony korun).

Aj Wej-wej přišel o ateliér

Čínští dělníci strhli nový ateliér světově proslulého umělce Aj Wej-weje v Šanghaji. Zničení ateliéru je spojováno s jeho politickým aktivismem. Aj Wej-wej uvedl, že demoliční četa dorazila k ateliéru bez varování v úterý a během dne ho srovnala se zemí.

V Tate Modern před uzavřením expozice vystavovali exponát vystavovali 150 tun semínek - tedy asi sto milionů. Ručně zdobená slunečnicová semínka z porcelánu vyrábělo dva roky 1 600 sklářů v čínském městě Ťing-te-čen.

Britské listy upozornily, že kdyby se semínka prodala v Sotheby´s za průměr odhadní ceny, instalace v Tate Modern by měla cenu 150 milionů liber (4,2 miliardy korun).

Odborná revue Art Daily uvedla, že porcelánová semínka se již stala symbolem díla tohoto nejvýznamnějšího konceptuálního umělce své generace v Číně. Třiapadesátiletý Aj Wej-wej se podílel na návrhu stadionu pro olympiádu v roce 2008 v Pekingu, pak se ale od her distancoval s tím, že vláda je využívá jen pro propagandu. Jeho tvorba má často politický podtext a Aj se kvůli tomu několikrát dostal do sporu s čínskými úřady, naposledy byl v listopadu držen v domácím vězení.

V roce 2010 protestovali Číňané proti likvidaci ateliéru výtvarníka Aj Wej-Weje

Hlavním tahákem aukce 15. února by podle ceny měl být obraz německého malíře Gerharda Richtera Abstraktes Bild z roku 1990 odhadovaný na pět až sedm milionů liber. Série obrazů Andyho Warhola Nine Multicoloured Marilyns (Devět barevných Marylin) by měla podle očekávání Sotheby´s vynést dva až tři miliony liber.

Aukce nabídne díla i dalších špičkových poválečných a současných umělců, jako je Lucio Fontana, David Hockney, Frank Auerbach, Bridget Rileyová, Antony Gormley a Chris Ofili. Sotheby´s očekává, že dražba by měla potvrdit vzestupný trend na trhu s uměním a vynést celkem 56 milionů liber.

,