Vítězný snímek World Press Photo 2011: Samuel Aranda a jeho pohled na nepokoje...

Vítězný snímek World Press Photo 2011: Samuel Aranda a jeho pohled na nepokoje v Jemenu | foto: APČTK

Na World Press Photo zvítězilo jemenské objetí z New York Times

  • 39
Snímek z nepokojů v Jemenu, jehož autorem je španělský novinář Samuel Aranda pracující pro americký list New York Times, získal v pátek hlavní cenu v prestižní soutěži World Press Photo.

Podle porotců se fotografovi podařilo zachytit mnoho aspektů takzvaného arabského jara, tedy vlny revolucí, která se loni rozlila po oblasti severní Afriky a Blízkého východu, připomíná agentura AP.

Vítězové World Press Photo

Na vítězné fotografii zahalená žena drží v náručí příbuzného před provizorní nemocnicí zřízenou v jemenském hlavním městě Saná.

"Patrně se nikdy nedovíme, kdo je tou ženou. Ale dohromady se svým příbuzným tvoří živoucí obraz odvahy obyčejných lidí, kteří se zasloužili o důležitou kapitolu v dějinách Blízkého východu," dodal předseda poroty World Press Photo (WPP) Aidan Sullivan .

Autor vítězné fotky se narodil v roce 1979 v Barceloně a už v 19 letech začal pracovat jako fotograf pro list El Pais a El Periodico de Catalunya. O několik let později odcestoval na Blízký východ, kde pro španělskou agenturu EFE sledoval izraelsko-palestinský konflikt. V roce 2004 nastoupil do Agence France-Presse (AFP), pro niž pravidelně fotí válečné konflikty a sociální témata (Španělsko, Pákistán, Gaza, Libanon, Irák, Palestina, Maroko a západní Sahara).

Líbí se vám vítězná fotka Wolrd Press Photo za rok 2011?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 2. března 2012. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 2107
Ne
Ne 656

Aranda dostane za snímek z loňského 15. října prémii 10 tisíc dolarů (bezmála 190 tisíc korun).

Jak je již bohužel smutným pravidlem, ve vítězných sériích si porotci připomněli všechny válečné konflikty i přírodní katastrofy minulého roku. Japonské tsunami "uspělo" hned v několika kategoriích, komise vyznamenala i fotografie z nepokojů v Libyi i sadu smutných snímku z ostrova Utoya, kde loni řádil střelec  Anders Breivik.

Smutek se dostal i do sekce Příroda

Dokonce i v sekci Příroda, kde lidé obvykle obdivují zvířata v pohybu či poklady z  nejrůznějších koutů Země, zvítězil lov na nosorožce a medvěd útočící na vejce tučňáků.

Zohavená Aisha na obalu časopisu Time

Jednu z cen si odnesl Tomasz Gudzowaty, jehož hlas rozhodoval při podzimním hledání vítěze tuzemské soutěže Czech Press Photo.

Do letošního ročníku se podle internetových stránek WPP zapojilo 5 247 fotografů (124 národností), kteří přihlásili 101 254 snímků. Oproti loňskému ročníku jsou čísla nepatrně nižší.

V roce 2011, tedy za rok 2010, zvítězila fotografka Jodi Bieber s portrétem afghánské ženy, které její manžel uřízl nos a uši. Snímek zveřejnil časopis Time na titulní straně.