Fotografie roku

Fotografie roku | foto: World Press Photo

Vyhrála naděje. World Press Photo ocenilo sílu mladých demonstrantů

  • 362
Fotografií roku se v prestižní soutěži World Press Photo stal letos snímek mladíka ze Súdánu, který v davu demonstrantů, osvícen mobilními telefony, předčítá báseň během jednoho z vládou nařízených blackoutů.

Výpadky elektřiny a sítí měly demonstrantům znemožnit komunikaci prostřednictvím internetu a zabránit tak v další snaze o demokratizaci země, kterou zahájila demise dlouholetého prezidenta Umara al-Bašíra. Členům hnutí se však navzdory předpokladům armády, povedlo sdružit i bez pomoci nejmodernějších technologií.

„Toto byl jediný pokojný skupinový protest, který jsem v Súdánu zažil. Cítil jsem jejich nezdolatelnou soudržnost. Ti lidé mi připomínali uhlíky, které čekají, až budou moct znovu zažehnout,“ vzpomíná Yasuyoshi Chiba na moment, kdy snímek v hlavním městě Chartúm pořídil. Byla středa 19. června 2019.

Galerie oceněných snímků v roce 2020

Podle šéfa hlavní poroty Lekgetha Makoly spočívá síla fotografie v naději, kterou ztělesňuje.

„Vidíme mladíka, který nestřílí, nevrhá kameny, ale recituje báseň. V době, kdy nás obklopuje spousta násilí a konfliktů, je obzvlášť důležité mít snímek, který takto inspiruje lidi,“ míní.

Autor vítězného snímku pochází z Japonska a pracuje pro agenturu AFP jako vedoucí fotograf pro oblast východní Afriky a Indického oceánu. V současnosti žije v Keni, kam se přestěhoval před třinácti lety. Fotku vystudoval na univerzitě v Tokiu.

Mladí demonstranti zaujali i fotografa Romaina Laurendeaua a vynesli mu ocenění za nejlepší sérii roku. V ulicích Alžíru zachytil genezi revolty, která se ve městě probudila díky nejmladší generaci a inspirovala tisícovky dalších v celé zemi. Podle údajů organizace UNESCO je v Alžírsku více než sedmdesát procent občanů pod třicet let nezaměstnaných.

„Bylo nemožné, aby se část mě v těch mladých demonstrantech nepoznala. Jsou mladí a už mají dost situace ve své zemi. Chtějí žít jako všichni ostatní,“ vysvětluje Laurendeau, který v roce 2009 kvůli závažnému očnímu onemocnění podstoupil transplantaci rohovky.

Porotci ocenili především autorovu schopnost vizuálně vyprávět příběh.  Vyzdvihli také citlivost, s jakou dokázal Laurendeau zachytit lidský příběh. Ze snímků je dle jejich hodnocení cítit blízkost i osobní zájem tvůrce o téma a vyobrazené osoby.

Dále se udělovaly ceny v osmi tematických kategoriích. S portréty uspěl Polák Tomek Kaczor, který zachytil mladou Arménku, jež se právě probudila z katatonického stavu v polském uprchlickém táboře u města Podkowa Lesna. Snímek vznikl pro deník Gazeta Wyborcza. 

V kategorii Příroda letos zaujaly srdceryvné snímky ohrožených orangutanů sumaterských, které zachraňují dobrovolníci před řízenou zkázou deštných pralesů. Hlavní tváři kategorie Sport se stal basketbalista Kawhi Leonard z týmu Toronto Raptors, kterému se právě povedlo skórovat takzvaný buzzer-beater, úspěšný koš, který padá za zvuku sirény. Vítěze všech kategorií naleznete ve výše uvedené galerii.

Ocenění se dále udělovaly také v rámci specifických a nových oblastí tvorby, které zahrnuje například video nebo 360stupňové fotografie. Jeden z vítězných projektů divákovi umožňuje stát se součástí demonstrací v Hong Kongu, další nabízí pohled do ulic Kapského města sužovaného nedostatkem pitné vody.

Podívejte se na všechny fotografie nominované v soutěži World Press Photo 2020

Slavnostní ceremoniál, který se pravidelně koná v Amsterdamu, byl letos kvůli koronavirovým opatřením zrušen. Některé termíny tradiční putovní výstavy World Press Photo se prozatím posouvají. Zdali expozice zavítá i do Prahy, v tuto chvíli není jasné. 

World Press Photo se udílí od roku 1955 a je celosvětově považováno za nejprestižnější fotožurnalistické ocenění. Letos do soutěže vstoupilo 4 283 fotografů ze 125 zemí. Sedmnáctičlenná porota musela ohodnotit téměř 74 tisíc snímků. Česká republika tentokrát své želízko v ohni neměla. Nominaci si vysloužili reportéři z 24 zemí včetně Polska, USA, Belgie, Běloruska, Jižní Koreji nebo Peru.

Líbí se vám vítězný snímek letošního World Press Photo?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 23. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

Ne
Ne 3576
Ano
Ano 290