FOTKA ROKU: Ronaldo Schemidt, Agence France-Presse - Venezuelská krize (3....

FOTKA ROKU: Ronaldo Schemidt, Agence France-Presse - Venezuelská krize (3. května 2017) | foto: © Ronaldo Schemidt, Agence France-Presse

Prohlédněte si snímky nominované v prestižní soutěži World Press Photo

  • 68
Prestižní fotografická soutěž World Press Photo odhalila nominované snímky v letošním ročníku. Soutěží se v tradičních kategoriích Aktualita, Příroda nebo Sport. Nově pak přibyla sekce zabývající se životním prostředím. Vůbec poprvé v historii porotci dopředu oznámili, jaké snímky mají šanci stát se fotografií roku.

Šanci mají fotoreportéři deníku New York Times, Reuters nebo AFP. Snímky zobrazují krizi Rohingů, následky teroristického útoku v Londýně v červnu 2017, krizi ve Venezuele i bitvu o Mosul. Který snímek porotu zaujal nejvíce, bude jasné na slavnostním vyhlášení vítězů ve čtvrtek 12. dubna.

„Nejlepší vizuální žurnalistika by měla zaujmout svého diváka. V současnosti se soutěž World Press Photo snaží navázat na tradici a roli, kterou zastává od roku 1955. Skvělé snímky účastnící se tohoto ročníku nám pomáhají naplnit naše poslání: propojit svět s příběhy, na kterých záleží,“ říká Lars Boering, šéf nadace World Press Photo.

World Press Photo 2018 - snímky si prohlédněte zde

AKTUALITA (série): Juan Barreto, Agence France-Presse - Zapálený demonstrant
LIDÉ (série): Tatiana Vinogradova - Dívky
PŘÍRODA (série): Thomas P. Peschak pro National Geographic - Galapágy: kolébka...
PŘÍRODA (série): Ami Vitale pro National Geographic - Válečníci, kteří se dřív...
DLOUHODOBÉ PROJEKTY (série): Carla Kogelman - Jsem Waldviertel
SOUČASNÉ PROBLÉMY (série): George Steinmetz, National Geographic - Nakrmit Čínu...
LIDÉ (single): Alessio Mamo, Redux Pictures - Manal, válečné portréty
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (série): Luca Locatelli, National Geographic - Řešení hladu...
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (single): Neil Aldridge - Čekání na svobodu (21. září 2017)

Tentokrát se do osmi kategorií přihlásilo celkem 4 584 fotografů ze 125 zemí světa. Porotě, kterou vedla francouzská fotografka Magdalena Herrera, k posouzení zaslali přes 73 tisíc fotografií. Hodnotit je letos mohlo 42 fotografů z 22 zemí. Česko svého zástupce v sestavě letos nemělo.

Vítěz hlavní kategorie obdrží deset tisíc eur a společnost Canon mu poskytne nové fotografické vybavení. K soutěži World Press Photo se také pravidelně váže výstava, která v průběhu roku 2018 zavítá na 100 míst ve 45 zemích světa. První se uskuteční v Amsterdamu.

Kromě tradičních fotografických kategorií se ocenění uděluje také za multimediální projekty (The Digital Storytelling Media Contest). Nominované jsou projekty magazínu, respektive webových stránek TIME, deníku New York Times nebo Pulitzerova centra.

,