Z dražby Andy Warhol @ Christie’s - I Love Your Kiss Forever Forever (see F. & S. II.5) | foto: Christie's

Na internetu se bude dražit Warholův dort i polévka

  • 1
Vůbec poprvé se do striktně internetové aukce prestižní síně Christie's dostávají díla Andyho Warhola. Kyberdražba, jak ji pořadatelé na internetu označují, začne 26. února v 10 hodin a potrvá do 5. března.

Odhadované ceny jednotlivých položek se pohybují od tří do sedmdesáti tisíc dolarů (v přepočtu 1,3 milionu korun). Na horní hranici se dostala konzerva Campbellovy  polévky s kuřetem a rýží.

Warhol na internetu

Až třicet tisíc dolarů si v Christe's slibují od čtyř malých portrétů oscarového režiséra Stevena Spielberga. Prodávají se doslova na stříbře, právě to v černobílé fotografii vytvoří tmavé části negativního filmu. Katalog nabízí Warholův rozcuchaný autoportrét, který umělec pořídil polaroidem, ale i jeho růzovou krávu.

"Naši klienti mohou on-line přihazovat, ale zároveň si zorganizovat doručení díla a platbu z kteréhokoliv místa na světě," uvádějí internetové stránky Christie 's.

Při poslední aukci Warholových prací, která se konala v newyorské pobočce aukčního domu, se vydražila díla za sedmnáct milionů dolarů (víc než 32 milionů korun).