Milan Cais a jeho obří kazeta | foto: ČTK

Milan Cais z Tata Bojs vystavuje obří kazety. Připomínají mu dětství

  • 3
Bubeník a zpěvák skupiny Tata Bojs Milan Cais vystavuje svá výtvarná díla v českobudějovickém Wortnerově domě Alšovy jihočeské galerie. Projekt s názvem Pod kůží se zaměřuje například na objekty, které autorovi připomínají jeho mládí. Výstava potrvá do 20. března.

Návštěvníci uvidí sochy, obrazy a různé instalace. "Dá se to nazvat průřezem mou tvorbou," řekl Milan Cais. Spolu s kurátory výstavy Martinem Vaňkem a Karlem Babíčkem se zaměřil na dvě období – na současnou tvorbu a na sochy a objekty, které tvořil při studiích na AVU. "Jde o věci, které se mi zaryly pod kůži. Může to být předmět, kamarádi, vůně nebo vzpomínka," uvedl autor.

Milan Cais vystavuje svoje výtvarné práce v Českých Budějovicích

Jedním z předmětů, z nichž šestatřicetiletý Cais vytvářel vystavovaná díla, je magnetofonová kazeta. "Pro mě je totiž symbolem osmdesátých let, ve kterých jsem vyrůstal," řekl.

Prostory Wortnerova domu tak zdobí kazety, z nichž vlají magnetofonové pásky. Cais se nejprve obával, že tyto motivy nebudou s interiérem historického domu v centru města ladit. "Když jsem viděl ty klenuté stropy, měl jsem trochu obavy. Ale pak jsem zjistil, že právě díky klenbám na mě ty předměty působí víc než třeba při výstavě v galerii v Jihlavě," řekl.

Milan Cais vystavuje svoje výtvarné práce v Českých Budějovicích

Součástí projektu Pod kůží jsou také díla vytvořená z částí starého peřiňáku a kazet. Jde o předměty, které měl Cais ve svém dětském pokoji. "Trávil jsem noc posloucháním hudby z kazeťáku, který stál na tom peřiňáku," uvedl Cais, který před víc než dvaceti lety spoluzaložil skupinu Tata Bojs.

Milan Cais vystavuje svoje výtvarné práce v Českých Budějovicích
,