Lajk, který aktuálně vystavuje Kryštof Hošek v Museu Kampa

Lajk, který aktuálně vystavuje Kryštof Hošek v Museu Kampa | foto: archiv autora

Kostlivec dává lajk, Kintera zas recept. Za uměním se dá jít ven

  • 1
Ještě na konci minulého víkendu to vypadalo, že by se galerie na žádost hejtmanů mohly pod přísnými podmínkami otevřít, vláda však nakonec návrhu nevyhověla. Výtvarné umění tak lze stále objevovat především virtuálně anebo na čerstvém vzduchu. Třeba v Museu Kampa nebo ve výlohách pražských kaváren.

Výstava Soma Sema v Museu Kampa měla být pomyslným dialogem děl sochařů Kryštofa Hoška a Petra Orieška. Prozatím však k návštěvníkům promlouvají pouze Hoškoda díla, jež bylo možné vystavit venku.

Na nádvoří galerie vítá přítomné obří kostlivcova pěst s palcem nahoru symbolizující virtuální „lajky”, náplavku zdobí kostnaté véčko, které se vepsalo do českých dějin v listopadu 1989 a součástí expozice jsou i sochy přerostlých potkanů, jež Hošek vytvořil cíleně pro účely výstavy během druhé vlny pandemie.

„Mé sochy mění v kontextu současné pandemické situace své původní symboly a umocňují tíživou situaci celé společnosti. Zároveň však vtipně, s nadsázkou a s ironií dávají silnou naději,“ vysvětluje Kryštof Hošek a dodává, že by jeho sochařská instalace měla diváka přivést k „novému promýšlení o ustálených symbolech a jejich významech“. Prostory Musea Kampa budou volně otevřeny veřejnosti každý den do 9. dubna.

Ve dne v noci pak k výlohám pražských kaváren zve projekt Window Gallery od organizátorů populárních inspirativních večerů PechaKucha Night Prague. Prosklené pohledy do prostor, které běžně žije společenským životem a teď zejí prázdnotou, ozdobila díla 24 autorů a autorek, kteří v minulosti v rámci PechaKucha vystoupili. V oknech letenské kavárny Cobra si lze prohlédnout portrét Geraldine Chaplin z džínoviny od malíře Františka Matouška nebo architektonický model Domu periskop z ateliéru Petr Hájek architekti. 

Výloha kavárny I Need Coffee nedaleko Palackého náměstí patří tvorbě fotografky Libuše Jarcovjákové a na Vinohradech vystavuje v Bistru 8 designérská dvojice Herrmann & Coufal. U každého objektu je k dispozici popisek s názvem díla, jménem autora i QR kódem, který návštěvníka zavede k záznamu vystoupení daného autora či autorky na PechaKucha Night. Z dalších umělců se projektu zúčastnila ještě sochařka Pavlína Kvita, ilustrátorka Eva Maceková, sochař Martin Skalický nebo malíř František Matoušek.

Na štrúdl do Vzletu

Úplně čerstvě, tedy ode dneška, bude v pražských Vršovicích k vidění nejnovější dílo Krištofa Kintery. Stane se součástí čerstvě zrekonstruovaného kulturního paláce Vzlet, za jehož vznikem stojí divadlo Vosto5, barokního orchestr Collegium 1704 a vršovické Kino Pilotů.

Galerie Vzlet, kterou vede kurátorka Denisa Václavková, má prostor na fasádě boční stěny budovy a Kintera pro ni navrhl dílo nazvané Recept. „Autor instalace si pohrává s momentem překvapení, pracuje s fasádou jako s rezonanční výstavní deskou a posílá do ulic jednoduchou domácí recepturu na tradiční moučník štrúdl,“ láká galerie. 

Dílo je tak možné vnímat jako symbol sousedské pohostinnosti, potřeby po pospolitosti i milých setkání. „Je to takové kouzlo nesmyslu, určitá nepatřičnost obsahu i formátu. Velký recept moučníku na celou stěnu uprostřed ulice mi přišel jako vhodný začátek komunikace s okolím a s lidmi, kteří zde žijí,“ míní Kintera. Recept bude k vidění tři měsíce.