Martin Kámen - Egon - Martin Kámen - Egon | foto: AVU 18

Tak takhle vypadá současné české umění

  • 1
V jakém stavu se nachází současné české mladé umění? Na tuto otázku odpovídá výstava s názvem AVU 18, která se nachází v prvním patře pražského Veletržního paláce.
Akademie výtvarných umění zde představuje práce studentů a absolventů z posledních let. Zastoupen je také pedagogický sbor, svá díla dodali Jiří Sopko, Milan Knížák, Zdeněk Beran, Vladimír Skrepl, Jaroslav Róna a další.
 
"Chtěl jsem se vyhnout tradiční přehlídce, snažil jsem se o podání objektivního obrazu školy," říká o způsobu prezentace kurátor kolekce Vladimír Skrepl.
 
Výstava není tematicky ucelená, je spíše přehlídkou všech osmnácti ateliérů. "Každý dostal plochu, kterou přeměnil na živý a současný obraz," dodává Skrepl.
 
Práce jsou doplněny videoprojekcemi zachycujícími výpovědi pedagogů a studentů. "O tom, co budu dělat po škole, radši nechci ani přemýšlet," dozvídáme se tak od jedné ze studentek.
 
Výstava nabízí jedinečnou příležitost prohlédnout si práce mladých umělců akademie a udělat si tak představu o přístupech a postupech, které jednotlivé ateliéry uplatňují.
 
Setrvat a zamyslet se nad významem si například žádají některá díla z ateliéru konceptuální tvorby Miloše Šejna či intermediální tvorby Milana Knížáka, důraz na kresbu klade ateliér Grafiky Jiřího Lindovského, zatímco škola kresby Jitky Svobodové se snaží o propojení s ostatními médii.
 
Výstava je otevřena do 25. listopadu. Vstupné do celé budovy stojí 160 korun, zlevněné činí 80 a 50 korun.