Starosta: Dalího muzeum je moc velké

  • 30
Představitelům Prahy 1, kde by mělo stát nové muzeum Salvadora Dalího, se nelíbí mohutnost projektu. Pokud by se u Štefánikova mostu nakonec stavělo, rozhodně by nemohlo být tak velké, míní starosta Vladimír Vihan. Studii architekta Daniela Libeskinda považuje jen za první nástřel.

Starosta uvedl, že studie se vždy zpracuje tak, aby se mohla zmenšit. "V tom rozměru to není možné," míní Vihan.

Jeho zástupce Petr Burgr (KDU-ČSL) je přesvědčen, že návrh musí podstoupit veřejnou i odbornou diskusi. I podle něj je studie předimenzovaná.

S nápadem postavit v Praze Dalího muzeum přišel galerista Miroslav Smolák, který oslovil Libeskinda. Studii poprvé představili před týdnem.

V pondělí se s návrhem seznámili zastupitelé první městské části. U některých vzbudila kritické reakce. Říkali, že se na místo nehodí.

Smolák chtěl muzeum původně umístit na Petřín blízko své galerie v kostele svatého Rocha. Obával se prý ale reakce památkářů.

To, že má muzem být na nábřeží u Revoluční ulice, označil Vihan za náhodu. "Byl to souběh událostí. Zastupitelstvo požádalo o změnu územního plánu na pozemek a objevila se nabídka studie," poznamenal starosta.

Je možné, že muzeum u Štefánikova mostu bude, ale jistota žádná není, pokračoval Vihan. O změně územního plánu se teprve bude jednat, s případnou výstavbou by musela souhlasit řada úřadů včetně památkářů.

Radnice by jednala i o poskytnutí parcely. O prodeji by rozhodovalo zastupitelstvo, o pronájmu rada.

V muzeu, jehož hodnota se odhaduje na 700 milionů korun, by byly mimo jiné výstavní a přednáškové sály, divadlo, knihovna a ateliéry. Smolák už údajně nemluví o Dalího muzeu, ale o Paláci umění.

Architektonický záměr budovy Dalího muzea, které má vzniknout v Praze.