František Drtikol: Salome (1913)

František Drtikol: Salome (1913) - z výstavy Dekadence: Bohemian Lands 1880 – 1914 | foto: ARBOR VITAE SOCIETAS

Špálovka vystaví díla fotografických ikon od Drtikola po Pinkavu

  • 0
Po bizarních portrétech Tona Stana bude v pražské Galerii Václava Špály výběr z děl klasiků i nastupující generace fotografů. Od 1. července se zde tak představí snímky Františka Drtikola, Jaromíra Funkeho, Václava Chocholy, ale i současných tvůrců, včetně Václava Jiráska nebo Ivana Pinkavy.

Sbírka fotografií finanční skupiny PPF, z níž bude výstava v prostorách na Národní třídě sestavena, čítá téměř 1400 děl od více než osmi desítek českých i slovenských autorů a uměleckých skupin. Část z nich propůjčuje do různých výstavních prostor, v létě pak tradičně organizuje vlastní expozice. Ta letošní nese název Obrazy z dějin fotografie české.

Josef Sudek; fotografie Poslední růže, rok 1956

Expozice představí díla od celkem dvou desítek autorů, kteří se výrazně podepsali do historie, ale i do současného směřování české fotografie. Jeden klasik ale bude chybět. "Nebude zde zastoupena tvorba českého fotografa Josefa Sudka. Výběr jeho fotografií ze sbírky skupiny PPF totiž představí paralelní samostatná výstava v Ateliéru Josefa Sudka," uvedla zástupkyně PPF Jitka Tkadlecová.

Kurátorem letní výstavy v Galerii Václava Špály, jejímž současným provozovatelem je právě PPF, bude teoretik fotografie Josef Moucha. "Výstava i sbírka samotná připomínají starou pravdu: kultura je bohatá v míře, v jaké své zdroje nenechá zplanět," uvádí k chystané expozici kurátor.

Ze souboru fotografa Tona Stana Bílý stín

Právě Mouchův výběr děl nahradí ve výstavních prostorách snímky z expozice Bílý stín známého fotografa slovenského původu Tona Stana. Bizarní snímky modelek a modelů s efektem negativu, kde černá je bílá a naopak, tak budou návštěvníkům k dispozici už jen do 26. června.

,