Slovanská epopej

Slovanská epopej Alfonse Muchy se bude z Moravského Krumlova stěhovat do Prahy | foto: Radek Miča, MAFRA

Slovanská epopej do Japonska nepojede, Praha ji do zahraničí nepůjčí

  • 7
Pražští radní na svém úterním jednání rozhodli, že cyklus obrazů Slovanská epopej od Alfonse Muchy nepůjčí na výstavu do Japonska. Podle informací ČTK chce Praha do letošního září plátna přestěhovat do pražského Veletržního paláce.

Japonci chtěli obrazy vystavit na tři měsíce v tokijském Národním uměleckém centru. Stalo by se tak v roce 2012.

Podle dřívějších informací Japonci za zápůjčku Česku předběžně slibili, že uhradí restauraci většiny obrazů z cyklu a zaplatí dopravu a výrobu speciálních transportních beden pro přepravu pláten.

Muchova epopej

Alfons Mucha daroval cyklus 20 pláten s náměty ze slovanské historie Praze s tím, že pro ně vystaví novou budovu. Muchův vnuk by novou galerii v Praze rád viděl do roku 2015. Pokud se tak nestane, připouští, že by mohl začít jednat i s jinými městy v Česku.

Potomek Alfonse Muchy John Mucha

S vyvezením obrazů již před zasedáním radních nesouhlasil Muchův vnuk John. Obával se, že by se pak epopej půjčovala pravidelně a padl by záměr vystavět pro cyklus speciální galerii. Zápůjčku přirovnal k vyvezení korunovačních klenotů.

John Mucha s Prahou o výstavbě speciální galerie pro Slovanskou epopej jedná. Zatímco Praha by preferovala postavení pavilonu na Vítkově, Mucha by obrazy rád viděl na Letné. Obě strany mají vypracované objemové studie a vizualizace návrhů. Umístění na Letné nyní prověřuje útvar rozvoje města.

Mucha slibuje, že by měl pro svůj návrh i soukromého investora, který by stavbu a provoz hradil.

Moravský Krumlov, v jehož zámku je epopej přes 45 let umístěna, má obrazy od Prahy půjčené. Praha smlouvu o výpůjčce už několikrát prodloužila. Aktuální výpujčka vyprší v červnu, poté by se měly obrazy stěhovat.