Chad Ewans Wyatt - Katka Danyiová

Chad Ewans Wyatt - Katka Danyiová - Katka Danyiová, redaktorka a grafička romského čtrnáctideníku (2001-2004) | foto: Chad Ewans Wyatt

Romská elita, kterou nedokážeme vidět

  • 9
Už druhou knihu portrétů v Česku nafotografoval a vydal Chad Ewans Wyatt, který od roku 1976 žije ve Washingtonu. V těch publikacích přitom "občansky" dokázal to, co se zdá pro tuzemské fotografy z nějakých důvodů nerealizovatelné.

Wyatt poprvé přijel do Prahy ve třiadevadesátém roce spolu s manželkou, která tady pátrala po osudech rodiny, o níž postrádala zprávy celá desetiletí. V onom roce Wyatt v Praze exponoval první portréty zdejších umělců, například fotografky Dagmar Hochové.

"Nejedna ze světových kultur se má co učit od houževnatých a protřelých českých a moravských umělců. Měl jsem to štěstí mnoho z nich v posledních osmi letech portrétovat a je pro mne velkou ctí, že zde mohu výběr z těchto portrétů představit," vyznal se washingtonský fotograf v předmluvě své publikace 101 umělců v České republice, kterou vydalo nakladatelství Argo v rámci projektu Praha – Evropské město kultury 2000.

Kniha černobílých portrétů snímaných fotoaparátem nejspíš na střední formát získala tuzemské ocenění v soutěži obrazových publikací. Wyatt snímky představil i na výstavách.

Američan při výběru umělců postupoval napříč uměleckými druhy i generacemi. Výsledkem byla velmi otevřená sestava tvůrců, která nerespektovala škatule a houfy, cizincům pochopitelně většinou nesrozumitelné, do nichž se česká kulturní scéna sama nahání.

Výtvarná kvalita tohoto projektu byla kolísavá: u některých osobností, například u architekta a herce Lumíra Tučka či básníka a hudebníka Pavla Zajíčka, nalezl Wyatt zcela případnou stylizaci, jiné portréty (Pavla Šruta, Aleše Najbrta, Emila Viklického atd.) zůstaly u kultivovaně realistických podobenek, u velmi uspokojivého řemesla.

Jen co projekt 101 umělců získal konečný tvar, pustil se Wyatt do dalšího souboru, do fotografování těch českých Romů, kteří se vymykají – diplomaticky řečeno – zavedené exotické představě, která v této zemi o nich převládá.

A z tohoto svého snažení Wyatt složil účet jednak výstavou, která dosud byla představena v Brně a v Praze, jednak velkorysou, velmi kvalitně vytištěnou publikací, kterou opět vydalo Argo.

To jsem tedy netušila
"Roma Rising/Romské obrození se odklání od konvenčních způsobů portrétování Romů. Nabízí portréty plné respektu  a klidu, portréty formální svým černobílým provedením. Každý z nich je pozváním diváka k zapojení se do nepoznané konverzace, upřímného rozhovoru mezi rovnými.

Poznáte asi jednu či dvě známé osobnosti. Ale většina z těch, které tu najdete, jsou anonymní lidé, kteří mimo mediální výsluní budují cihlu po cihle střední třídu, a nacházejí tak českou odpověď na vzdorující problém této zkoušené menšiny," píše Ch. E. Wyatt v předmluvě své letošní publikace.

Skromností ten muž netrpí, patosu se nebojí, to už ostatně napověděla předchozí citace jeho slov. Známých romských osobností přítomných v knize najde i našinec-ignorant přece jen více než jednu či dvě.

Wyattova přímočarost českému pochybovači tudíž pravděpodobně připadne jako neúměrně "buldozerovitá", jako typicky americká. A už ten název projektu, že: Romské obrození… Avšak opatrně, velmi opatrně s pražskou ironií a skepsí! – právě Wyattova akčnost a otevřenost má hlavní zásluhu na tom, že fotograf svá předsevzetí dotahuje do konce a objevuje nejen pro sebe, nýbrž i pro nás, ba dokonce pro zdejší zasvěcence zajímavé lidi.

"Musím se přiznat, že soubor Roma Rising/Romské obrození i mně nečekaně odkryl jeden netušený obzor. Z fotografií jsem se poprvé dozvěděla o existenci některých mně dosud neznámých osobností.

Jednou z nich je třeba lékařka-diabetoložka Olga Rostášová; dlouho jsem žila v domnění, že jediný Rom lékař je u nás chirurg Vladimír Horváth," přiznává se v doslovu ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová, v knize rovněž portrétovaná, a to spolu se svým mužem, jímž je zmíněný MUDr. Horváth.

Jiný vidí jiného
Romské obrození je fotograficky ještě konvenčnější a informativnější než 101 umělců v České republice. Celkově jde více o sociálně-fotografický koncept než o ryze fotografický soubor.

Každému z osmaosmdesáti zobrazených Romů je vyhrazena jedna dvoustrana: vlevo je portrétovaný člověk představen základními životopisnými daty a odpověďmi na několik anketních otázek (Žijete, jak jste si přál? Jaké máte plány do budoucnosti?), na pravé stránce je reprodukována fotografie.

Převažují polocelky či polodetaily v pracovním prostředí nebo v domácnosti, v několika případech technicky zručný Chad Wyatt zvolil detail obličeje. Něco tak přirozeně pozitivního a optimistického tady v oblasti obrazových publikací už hodně dlouho nevyšlo!

"Roma Rising/Romské obrození je u nás zcela prvním projektem svého druhu a je příznačné, že k jeho realizaci přistoupil právě cizinec. K tomu dílem Afroameričan. Ale hlavně odpočatý, nepříliš poznamenaný letitými romsko-neromskými animozitami ukrytými pod pokličkou naší malé těsné české kotliny," konstatuje v doslovu Jana Horváthová. 

Mohl by se takových dobře umanutých Wyattů pohybovat po téhle republice větší počet. Aspoň bychom se o sobě něco dobrého, ale třeba také něco hrozného, co sami nejsme schopni dohlédnout, dozvěděli.

Chad Evans Wyatt: 101 UMĚLCŮ V ČESKÉ REPUBLICE. Překlad: Gerald Turner, Alexis Gibson a Linda Paukertová. Rok vydání: 2000. Doporučená cena: 390 korun. Hodnocení iDNES: 70%

,