Socha Davida v Praze. Mánes plní repliky děl renesančních mistrů

  • 2
Na tři měsíce obsadí prostory pražského Mánesu repliky nejslavnějších děl renesančních mistrů: Leonarda da Vinciho, Michelangela Buonarrotiho, Raffaela nebo Sandra Botticelliho. Výstava se do metropole přesouvá z Rakouska a Německa, kde ji navštívilo přes půl milionu diváků.

Nejnáročnější na přepravu byla pro organizátory devítimetrová socha Davida, která se ze všech děl do Mánesu instalovala jako první. Technickou výzvou bylo taktéž zakrytí skleněného stropu galerie. Parametry výstavy vyžadují tlumené světlo.

Kromě sochy Davida bude na výstavě k vidění také replika asi nejslavnější olejomalby světa, slavné da Vinciho Mony Lisy. V pařížském Louvru ji ročně zhlédne přes deset milionů návštěvníků. Součástí expozice je také Sixtinská madona od Raffaella Sanzio da Urbino, stropní fresky Sixtinské kaple nebo Zrození Venuše od Botticelliho.

„Obraz Zrození Venuše je považován za milník v dějinách umění. Návštěvníky výstavy nadchne i v původní velikosti (278 x 175 cm, pozn.red.). Monumentální obraz vznikl na konci patnáctého století a od počátku dvacátého století je vystaven ve slavné galerii Uffizi ve Florencii. Dílo bylo obdivováno a analyzováno po staletí. Dnes je Venuše spolu s Monou Lisou a Sixtinskou kaplí považována za jedno z hlavních děl renesance,“ uvádí organizátoři.

Výstava spojuje díla z dvanácti předních světových galerií a muzeí v evropských metropolích: Madridu, Londýna, Paříže, Florencie, Benátek nebo Vídně. Výstava bude přístupná od 1. března do 30. května.