Balení Muchovy Slovanské epopeje na zámku v Moravském Krumlově

Balení Muchovy Slovanské epopeje na zámku v Moravském Krumlově | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Praha vystaví Muchovu Slovanskou epopej pravděpodobně v dubnu

  • 4
Pražská výstava pěti pláten ze souboru Slovanské epopeje Alfonse Muchy asi začne na začátku dubna. Pracovníci Galerie hlavního města Prahy nyní čekají na povolení k restaurování pláten. Očekávají jej od magistrátních památkářů v nejbližších dnech, řekl ředitel pražské galerie Milan Bufka.

Úpravy pláten, která jsou podle nedávných vyjádření restaurátorů v dobrém stavu a mají jen drobné odřeniny, budou podle Bufky trvat asi dva týdny. Očekává proto, že se výstava v Malé dvoraně Veletržního paláce otevře na počátku dubna.

Obrazy jsou v Praze měsíc. Do hlavního města byly převezeny ze zámku v Moravském Krumlově, kde ležely zabalené ve fóliích od října. Vedení metropole chtělo tehdy odstěhovat celou epopej, Moravský Krumlov se ale postavil proti.

V Praze jsou tato plátna: Zavedení slovanské liturgie na Velké Moravě, Car Simeon Bulharský, Jan Milíč z Kroměříže, Mistr Jan Hus káže v kapli Betlémské a Po bitvě u Grunwaldu.

Do Moravského Krumlova by se už letos vrátit neměla. Zbylé obrazy chce vedení hlavního města z moravskokrumlovského zámku odstěhovat letos na podzim.

Cyklus Slovanská epopej, kterou maloval Mucha na zámku Zbiroh od roku 1910 celkem 18 let, tvoří 20 velkoplošných obrazů inspirovaných slovanskou mytologií a dějinami českého národa. Sedm největších pláten měří 8,1 metru krát 6,1 metru.

,