Komiks k projektu Pij s rozumem! | foto: Jiří Grus

Podívejte se, jak komiksové postavy bojují proti alkoholu

Proč ženy pijí alkohol? Podle Hany a Hany, známých komiksových postav Miloše Gašparce a Miloše Čermáka, je to proto, že jim muži kupují drinky. A proč pijí muži, když si ty drinky musí platit sami? Aby jim ošklivé holky nepřipadaly ošklivé. Ale Hana a Hana ošklivé nejsou, a přesto si nechají koupit drink.

Komplikované? Ne, jen svérázný přístup komiksového tvůrce k alkoholu, respektive k jeho zneužívání.

Hany se přestěhovaly na IDNES.cz

Každý čtvrtek čtěte aktuální strip

A Gašparec nezůstává v protialkoholní osvětě sám. Každý druhý pátek v měsíci se na internetových stránkách www.pijsrozumem.cz objevuje komiksový strip, který varuje před přílišnou konzumací alkoholu.

Ideální nástroj propagace

Kromě Gašparce se už na začátku projektu Pijte s rozumem připojil i Jiří Grus a Vojta Šeda, do října se na stránkách objeví další komiksy včetně protialkoholických rad od autorů Aloise Nebela, Jaromíra Švejdíka a Jaroslava Rudiše, či od autora komiksového Krakatitu Jana Bažanta. 

Komiks k projektu Pij s rozumem!

"Díky své sdělnosti je komiks ideálním propagačním nástrojem. V Německu se třeba za jeho pomoci vysvětluje nacistická část německé historie nebo se lobbuje za seznámení s menšinami, v Polsku vyšlo album zabývající se problematikou AIDS," vysvětlil Tomáš Matějíček z občanského sdružení na podporu komiksu SEQENCE, které pro fórum Pij s rozumem projekt komiksové osvěty zrealizovalo.

Hana a Hana o alkoholu