Z kontejneru na düsseldorfském letišti vytažené plátno surrealisty Yvese Tanguyho, jehož hodnota se odhaduje na více než 6,5 milionu korun. | foto: Profimedia.cz

V kontejneru našli obraz surrealisty v hodnotě více než 6,5 milionu

  • 7
Uklízecí četa našla na letišti v Düsseldorfu v kontejneru na recyklovatelný odpad plátno surrealisty Yvese Tanguyho oceňované v přepočtu na více než 6,5 milionu korun. Osud malby je skoro stejně nereálný jako téma obrazu.

Obraz, jehož název není zatím znám, se ztratil 27. listopadu. Jeden obchodník ho zapomenul při letištní kontrole v Düsseldorfu. Obraz v zemitých tónech byl zabalen v kartonové krabici. Obchodník si ztráty všiml až při nástupu do letadla mířícího do Tel Avivu.

Podle německé policie ztrátu nahlásil hned na letišti v Izraeli, ale protože hledání letecké společnosti nikam nevedlo, obrátil se na synovce v Belgii. Ten se vydal do Düsseldorfu a ztrátu ohlásil místní policii. Tamní komisař se spojil s letištní uklízecí četou a její šéf zamířil ke kontejneru na recyklovatelný papír. Krabice s obrazem, jehož cena se odhaduje na 280 tisíc až 339 tisíc dolarů, byla na jeho dně.

Bretonec Tanguy se narodil roku 1900 ve Francii. V malbě byl amatér, ale první samostatnou výstavu měl už v roce 1927 v pařížské galerii surrealistů. O rok později vystavoval spolu s umělci jako Juan Miró nebo Pablo Picasso na pařížské výstavě surrealistů v galerii Au sacre du printemps. 

Za svou druhou ženou, jež pocházela z New Yorku, odjel za druhé světové války do USA, kde roku 1955 zemřel. Později byl jeho popel rozptýlen na pláži v Bretani, odkud pocházeli oba jeho rodiče.

,