Diskuze

Patrik Hábl uspěl v aukci Sotheby's. Kam jeho obraz zamíří, se nedozví

Patrik Hábl se jako jediný český žijící malíř podruhé dostal do výběru prestižního aukčního domu Sotheby's. Jeho iniciační dílo Blue Landscapes se v internetové dražbě po napínavém finálním boji prodalo za 6 875 liber, tedy necelých 213 tisíc korun. Původní odhad byl až o 4 875 liber nižší.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nerad autorce článku beru senzaci. Tím spíše, že na věci od pana Hábla koukám rád a například jeho participaci v architektuře domu Drn na Národní třídě považuji za povedenou. Ovšem kladívková cena při formátu 135 x 100 cm je (pardon) žalostně nízká. Za takový rozměr obrazu od autorů jako jsou Pitín, Mikulka, Ožibko, Trs (a mohl bych jmenovat i další) se v galeriích zcela běžně platí ceny v rozmezí 200 - 500 000 a tedy lze předpokládat, že když se jich zhostí aukční trh, tak bude jejich cena obdobná (nebo vyšší) Mám pocit, že článek je zde jako PR a to jen díky jménu aukční síně Sotheby, která je jak známo vedle Christies nejvetším aukčním hráčem. Úspěch je tedy to, že se tam náš autor dostal a vydražil, jeho cenu ale bych si osobně představoval mnohem výš, abychom mohli pak oprávněně hovořit v souvislostech zmiňovaných jmen jako Haring, Richter atd.

0 0
možnosti
JD

A to se prodala ta pochcan@ zeď z obrázku nebo něco jiného?

0 0
možnosti
JK

Podobných mazanic jsou v Londýně plné komerční galerie. V Sotheby’s vydražíte i stříbrný příbory po babičce nebo prošlapaný koberce za pár stovek. Za 4K£ se dá pořídit luxusní večeře pro dva v některé z restaurací v Mayfair. Důležité a reprezentativní aukce moderního umění jsou veřejně přístupné aukce v galerii a paláci Philips na Berkeley Sq. , kterým předchází expozice nabízených děl. Tam se začíná nejméně na 50K£. Třeba takový Keith Haring začíná na 80K£ u litografií a jde na 1,5-2,5M za plátna.

1 0
možnosti
JM

J70a73n 81M46u86s64i79l

8. 4. 2020 17:13

Naucte se pls pocitat.

3 0
možnosti
MK

Prodalo se za 3800 liber a odhad byl o 4875 liber nižší ? Jako že by novému majiteli ještě zaplatil ? 8-o

4 0
možnosti
TV

Jeho iniciační dílo Blue Landscapes se v internetové dražbě po napínavém finálním boji prodalo za 3800 liber, tedy necelých 213 tisíc korun. Původní odhad byl až o 4875 liber nižší.

Takže původní odhad byl, že bude ještě platit on?

6 0
možnosti