Obraz Emila Filly Kávový servis neboli také Zátiší s koflíkem, vydražený v...

Obraz Emila Filly Kávový servis neboli také Zátiší s koflíkem, vydražený v nedělní online aukci v Praze za sedm milionů korun. | foto: 1. Art Consulting Brno

Fillův a Kubínův obraz se v on-line aukci vydražily po sedmi milionech korun

  • 2
V nedělní on-line aukci v Praze se prodal obraz Prorok od Otakara Kubína, u kterého byla vyvolávací cena 5,5 milionu, nakonec za 7,1 milionu korun. Je to jedna z nejvyšších částech za jeho dílo. Na 7 milionů se z původních 6,5 milionu korun vyšplhala cena obrazu Kávový servis, někdy také uváděného jako Zátiší s koflíkem, od Emila Filly.

Sedmimilionové ceny za obrazy jsou bez dvacetiprocentní dražební přirážky. V aukci společnosti 1. Art Consulting bylo víc než 160 položek, prodalo se přes 80 procent z nich, řekl ředitel aukční síně Jiří Rybář. Součet prodejních cen podle něj dosáhl 70 milionů korun.

Za vyšší cenu se vydražil také obraz Josefa Šímy Modrá krajina - Světlo II nabízený za 3,3 milionu korun. Prodal se za 6,1 milionu Kč bez dražební přirážky.

Filla i Kubín patří do generace umělecké skupiny Osma, která se zformovala před první světovou válkou. Sedmimilionová cena za Fillův obraz není výjimečná, u Kubínových děl patří k nejvyšším. 

U Filly nedělí výsledná cena nepatří ani do desítky v aukcích nejdráže prodaných obrazů, pro Kubína je 7,1 milionu korun pravděpodobně aukčním maximem. Podle loni zveřejněného žebříčku aukčních cen Kubínových děl se dosud nejdráže prodalo jeho Zátiší s podnosem zhruba za 6,4 milionu korun v květnu 2014.

Díla Josefa Šímy, který je vzhledem ke svému téměř 50letému pobytu v Paříži někdy považován za francouzského malíře, patří mezi nejdráže prodané obrazy na aukcích v ČR. Za některá jeho díla kupci zaplatili desítky milionů korun.

,