Doporučujeme

Obraz, o kterém francouzský výbor tvrdí, že je falešný, a proto se musí zničit.

Obraz, o kterém francouzský výbor tvrdí, že je falešný, a proto se musí zničit. | foto: AP

Brit se zlobí na Francii, která chce zničit jeho falešného Chagalla

  • 1
Britského sběratele umění Martina Langa rozzlobil francouzský posudkový výbor, který se rozhodl zabavit a zničit jeden z jeho obrazů. Stalo se tak poté, co Brit zaslal expertům v Paříži obraz, aby posoudili, zda se jedná o originál od Marka Chagalla. Výbor označil malbu za padělek, který se podle zákona musí spálit.

Třiašedesátiletý Lang řekl agentuře AP, že ho postoj Francouzů otrávil, ale že stále doufá v návrat svého obrazu. "Je to především moje vlastnictví. Nemohu pochopit, že výbor je tak drakonický". Za obraz nahé ženy s podpisem rusko-francouzského mistra, který se objevil v Rusku po pádu komunistického režimu v roce 1991, prý v roce 1992 zaplatil sto tisíc liber (3,3 milionu korun).

Francouzský expert François Duret-Robert však nevěří, že Lang svůj obraz ještě uvidí. Zničení padělaných děl je totiž ve Francii nejen legální, ale přímo se vyžaduje, vysvětlil odborník. Příslušný francouzský zákon, který falzifikáty považuje za poškozování umělců, je podle něj pravděpodobně nejpřísnější na světě.

Francouzský právník Pierre Valentin tvrdí, že posudkové výbory v Paříži zpravidla uzavírají s majiteli zasílaných děl smlouvu, ve které stojí, že dílo může být zničeno, pokud bude označeno za padělek. Majitelé dvou údajných pláten španělského mistra Joana Miró, která poslali do Paříže k posouzení pravosti, neuspěli ani s pomocí právníků a obrazy byly bez náhrady zničeny, uvedla AP bez bližšího upřesnění těchto případů.

,