pro MF DNES Anna Baumová

pro MF DNES Anna Baumová | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Nikl dal lidem šanci hrát si, do galerie Mánes jich přilákal sto tisíc

  • 1
Expozici Play ve výstavní síni Mánesu zhlédl rekordní počet lidí. Za úspěchem stojí to, že výstava přináší lidem radost a je úplně pro každého, míní její tvůrci.

Ani ne dvouletá Evička byla z interaktivní výstavy Play v Mánesu naprosto nadšená. "Mohla si se vším pohrát, brala expozici spíš jako stavebnici než umění," vysvětlila její matka Jana Synáčková. Projekt výtvarníka a performera Petra Nikla byl sice koncipovaný i pro rodiny s dětmi, ale nadchl lidi napříč všemi generacemi. Za 92 dní přilákala výstava Play celkem 107 310 lidí.

Výstava překonala v návštěvnosti Čapka

To ji vyneslo na první místo v žebříčku návštěvnosti nejúspěšnějších výstav posledních let u nás. Play, kterou zhlédlo denně průměrně 1 166 lidí, tak překonala nejen šokující projekt Decadence Now v Galerii Rudolfinum, ale i dočasného "krále" českých výstavních projektů poslední doby, Josefa Čapka. Jeho retrospektivní expozici navštívilo v roce 2009 v Jízdárně Pražského hradu 73 tisíc lidí.

PLAY: Orloj snivců, Jaroslav Kořán

PLAY: Křeslo ticha, Miroslav Černý

PLAY: Zrcadlo, Petr Nikl

Co stojí za úspěchem Niklovy interaktivní přehlídky? "Přináší lidem radost," vysvětlil jednou větou producent projektu Jiří Wald. Play podle autorů umožnila návštěvníkům zapojit se aktivně do tvorby uměleckého díla, což je něco, co většina výstav nenabízí. "Navíc to byla expozice, která potěšila každého," doplnil Wald. Ze statistik vyplynulo, že výstavu nejvíce navštěvovali rodiče s malými dětmi, ale velkou část tvořili studenti, školní výpravy a v neposlední řadě i senioři.

Dokládají to mimo jiné i zápisky z knihy návštěv. "Jeden pán nám napsal, že je mu sedmdesát let a že už se desítky let takto nepobavil. Biskup Václav Malý zase poznamenal do knihy větu: Je to teda fakt hustý!" směje se producent Wald.

Mánes se bude opravovat, expozice poputuje asi na Moravu

Niklovu výstavu Play uspořádalo občanské sdružení Audabiac spolu s Nadací českého výtvarného umění. "Strefili jsme se do toho typu umění, o jaké mají lidé zájem. Někteří z nich přišli až šestkrát," popsala Lenka Váňová ze sdružení Audabiac. Úspěch projektu předčil očekávání autorů i Mánesu, který mu poskytl prostory.

PLAY: Petorchestr, Veronika Richterová

Play byla letos poslední výstavou, která se v Mánesu představila. Jeho budova na Masarykově nábřeží se totiž letos pro veřejnost načas uzavře a začne se s opravami.

A co bude s expozicí Play dále? Uvidí ji lidé, kteří ji v Praze nestihli navštívit? Odpověď je ano. "Výstava se s největší pravděpodobností přesune na jižní Moravu. Z jejího úspěchu máme ohromnou radost a snažíme se, aby ji mohli vidět i lidé z opačného konce republiky. Zatím ale nejsou podepsané smlouvy," řekl Jiří Wald.