Vítězný designérský počin pochází z hlavy Ladislava Škody. | foto: Archiv

Vyváženost a harmonie. Zlínského návrháře ocenili za čajovou konvici

  • 0
Prestižní designérskou cenou se může pyšnit zlínský návrhář Ladislav Škoda. Cenu Red Dot Design Award, která je pro designery podobně důležitá jako Oscar pro herce, dostal za svůj nápad vytvořit originální čajovou konvici z čirého skla a plastu.

Čajová konvice, za níž šéfdesignér zlínské společnosti Tescoma ocenění obdržel, dostala název Teo. "Nápad byl můj, ale bez práce celého týmu bychom cenu nikdy nezískali," poznamenal Škoda o úspěchu v kategorii produktový design.

"Je to velká radost a satisfakce, protože design kuchyňských výrobků není tak sledovaný jako například automobilový design," dodal.

Co mezinárodní porota na skleněné konvici s plastovým držákem a sítkem ocenila? Jednoduchost formy, vyvážené proporce, harmonii materiálů i koncept dvou různých sítek pro sypané čaje.

"Od nápadu po hotový výrobek uplynul zhruba rok," upozornil Škoda. "Půl roku zabrala příprava designu, dalšího půl výrobní nadstavba."

Druhá cena pro Tescomu

Triumf  šestatřicetiletého rodáka z Napajedel je o to cennější, že letošní ročník prestižních designérských cen byl výjimečný svým rozsahem. Porota hodnotila nejvíc výrobků za posledních padesát let. Prohlédla 4 662 produktů od 1 865 designérů. Cenu přitom dostane jen čtyřicítka výrobků.

Slavnostní předání cen se uskuteční v červenci v německém Essenu, kde vzápětí začne výstava oceněných výrobků. "Prosadit se v takové konkurenci je úžasný úspěch," rozplývá se jednatel společnosti Tescoma Petr Chmela.

"Věřím, že navazujeme na slavnou tradici českých sklářů," dodal Škoda.

Zlínská firma, která loni oslavila dvacetileté výročí, získala designérského Oscara už podruhé. Před třemi roky ho získala za rozkládací podložku, kterou navrhl Petr Tesák.

Není ale jedinou společností z regionu, která v ceněné soutěži uspěla. V roce 2011 slavila nábytkářská společnost TON z Bystřice pod Hostýnem se svou židlí Merano, kterou navrhl italský designér Alexander Gufler, a s němým sluhou s názvem Petalo od italské návrhářky Eugenie Minervy.

Všechny části konvice vyrábí v Česku

Na letošním ocenění je výjimečné i to, že doslova a do písmene směřuje do českých rukou. Tescoma vyrábí ve stovce továren po celém světě, ovšem konvice Teo vznikla výhradně v tuzemsku. Vymysleli a navrhli ji ve Zlíně, plastovou část vyrobila dodavatelská firma v Jeseníkách, skleněnou další dodavatel na Sázavě.

"Vždycky jsme chtěli vyrábět tady, ale před zhruba deseti lety jsme se nemohli domluvit s českou fabrikou na dlouhodobější spolupráci. Mnohé z nich nebyly schopné dodržet termíny výroby a jiné dohody. Dnes je to mnohem lepší. Vycházejí nám vstříc," pochvaluje si Chmela.

Designérský úspěch jen zvýraznil rozmach Tescomy, která vyváží do více než 100 zemí světa. I proto v průmyslovém areálu v Přílukách nachystala novou investici. Roste tady nová logistická hala za 200 milionů korun. Výstavba začala před pár dny. Po jejím listopadovém dokončení překročí celkové investice společnosti v tomto areálu miliardu korun.

"Potřebujeme se rozvíjet, protože ze Zlína odbavujeme celý svět. A taky tady vzniknou desítky pracovních míst," upozornil Chmela. "Logisticky je to sice složitější, ale jsme patrioti a ve Zlíně se rozvíjíme od začátku."