Josef Bolf - Akrobati (2017-2018)

Josef Bolf - Akrobati (2017-2018) | foto: Národní galerie

Národní galerie zmapuje, jak čeští umělci zaznamenali události roku 1989

  • 4
Rozruch kolem odvolání ředitele pražské Národní galerie Jiřího Fajta zahýbal veřejným prostorem, výstavní chod však alespoň navenek nenarušil. Tradice velkolepých sezonních startů, se kterými přišel právě Fajt, pokračuje.

Podzim v Národní galerii tentokrát láká na retrospektivu Milana Grygara, návrat Josefa Bolfa k ikonické technice škrábaných obrazů či průřez tvorbou fotografky Jitky Hanzlové. V rámci nadcházejících oslav třiceti let svobody galerie zmapuje, jak čeští umělci zaznamenali události roku 1989.

Milan Grygar od pátku obsadil Velkou dvoranu Veletržního paláce. Jádrem jeho prezentace je audiovizuální smyčka, která spojuje práce na papíře se zvukovými nahrávkami jejich vzniku. Součástí je také videodokumentace série, která mapuje umělcovy zásadní akce ze šedesátých let.

Nechybějí však ani malby, Grygar připomíná svou stále se rozrůstající sérii Antifony i Prostorové partitury, tedy rozměrné plastiky vyrobené podle papírových modelů.

Bolfova výstava nese název Tušení stínu a rovněž od pátku představuje práce, které autor vytvořil během posledního roku, doplňují je však i starší díla. Inspiraci malíř čerpal také z konkrétních výstavních prostor, které budou jeho díla sdílet s pracemi věhlasného sochaře Alberta Giacomettiho.

Součástí sezony jsou pak již tradičně cykly Moving Image Department a Introducing.

Výstava Jitky Hanzlové i sochaře a medailéra Stanislava Suchardy stejně jako expozice věnovaná oslavám výročí sametové revoluce budou zahájeny až později, konkrétně 15. listopadu.