Katharina Grosse: Zázračný obraz, Národní galerie, 15. února 2018

Katharina Grosse: Zázračný obraz, Národní galerie, 15. února 2018 | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Uprchlíky v Národní galerii střídají ženy. Sezonu ovlivnila i kampaň #MeToo

  • 8
Před rokem nainstaloval Aj Wej-wej do prostor Velké dvorany pražského Veletržního paláce obří nafukovací člun s uprchlíky. Tentokrát prostorem, který byl dříve domovem Muchovy Slovanské epopeje, rezonují dvoraně na míru ušitá, rozsáhlá plátna německé umělkyně Kathariny Grosse. Národní galerie ve čtvrtek otevírá novou sezonu.

„V současné době se počet žen a mužů na umělecké scéně začal vyrovnávat a my na to chceme reagovat. Myslím, že způsob, jakým jsme vstoupili do diskuze, dokazuje, že se Národní galerie snaží splácet dluh, který tady vznikl,“ řekl pro iDNES.cz ředitel Národní galerie Jiří Fajt.

„Rozhodli jsme se pro toto téma před rokem a diskuze okolo kampaně MeToo jen potvrzuje aktuálnost tématu. Fenoménu žen ve výtvarném umění se budeme věnovat dál,“ doplňuje Fajt. V minulosti byl dle svých slov několikrát konfrontován s kritikou, že ve starších sbírkách Národní galerie nefigurují díla umělkyň. „To však bohužel vychází z povahy dochovaného materiálu a tehdejší společnosti, kdy se ženy tak často nedostávaly k  umělecké činnosti a kreativní tvorbě,“ vysvětluje Fajt.

Abstrakce je únik do jiné reality

Německá umělkyně Katharina Grosse zavítala do Velké dvorany poprvé loni. „S takovým prostorem jsem se za celou svou kariéru nesetkala. Podle světla se tu mění i nálada a s tím jsem chtěla pracovat,“ vysvětlila.

Její dílo nazvané Wunderbild zachycuje monumentální výbuch barev, který přesahuje z Velké dvorany až před budovu Veletržního paláce. Plátna vznikla za pomoci průmyslových pistolí, které barvu rozprašují. Katharina Grosse je využívá ve své tvorbě místo štětců už bezmála třicet let.

Nové výstavy

Národní galerie 2018

  • Katharina Grosse: Zázračný obraz
    16. 2. 2018 - 7. 1. 2019
  • Maria Lassnig 1919 - 2014
    16. 2. 2018 - 17. 6. 2018
  • Moving Image Department #8: Maria Lassnig, Lukáš Karbus
    16. 2. 2018 - 9. 9. 2018
  • Poetry Passage #6: Radek Brousil, Johan Grimonprez
    16. 2. 2018 - 9. 9. 2018
  • Intoducing Patricia Dauder: Povrch
    16. 2. 2018 - 9. 9. 2018

„Abstrakci nevnímám jako zjednodušení reality, ale naopak způsob, jak se dostat to jiné skutečnosti,“ okomentovala svou práci.  

Přímo z Velké dvorany pak může návštěvník zahlédnout část expozice věnované rakouské umělkyni Marii Lassnig, která měla výrazný vliv na podobu malířství posledních dekád. Rozsáhlá retrospektiva, která vznikla ve spolupráci s prestižní galerií Tate Liverpool, je její první rozsáhlou výstavou v Česku.

Skládá se z padesáti velkorozměrných obrazů, kreseb či akvarelových cyklů, přičemž každý z nich připomíná zásadní téma její tvorby - sebeprezentace a zkoumání těla. Maria Lassnig během svého života působila ve Vídni, New Yorku nebo Paříži. Právě americká metropole byla velmi zásadní pro její filmařské dílo, které ji jednou provždy do historie zapsalo jako průkopnici filmové animace a je k vidění i v Národní galerii.

Kromě díla Kathariny Grosse a Marie Lassnig Národní galerie představí ještě dílo Radka Brousila, Johana Grimonpreze nebo Patricie Dauder. Na podzim se pak Národní galerie plánuje věnovat tématu „osmičkového výročí“, kdy připomene mimo jiné dobu první republiky i srpen 1968. Zásadní událostí pak bude také velká retrospektiva díla Františka Kupky.

Velký Grand Opening ve Veletržním paláci se koná ve čtvrtek večer od 19 hodin. Zazpívá zpěvačka Katarína Máliková.