Zaorálek slíbil Museu Kampa jednotky milionů, restaurovat se bude půl roku

  • 26
Ministr kultury Lubomír Zaorálek navštívil pražské Museum Kampa, aby si prohlédl, jak velké škody napáchal tamní požár z 15. července. Jeho resort se významné galerii moderního středoevropského umění rozhodl pomoci, aby částečně vykryl hrozící ztrátu ze vstupného. „Najdeme způsob, jak Museum Kampa podpoříme,“ řekl.

„Enormně mne zajímalo, jak tady situace vypadá. Museum Kampa v Sovových mlýnech představuje jednu z nejunikátnějších sbírek,“ uvedl ministr kultury Lubomír Zaorálek a ujistil, že nejcennější díla, tedy tvorba Jiřího Koláře či Františka Kupky zasaženy nebyly. „Ale když jsem se seznámil, jak dopadla výstava Jana Vojnara, tak tam je obrovské množství práce. Bude dlouho trvat, než se povede díla zrestaurovat. Bude to řešitelné, ale bude to hrozná práce,“ řekl.

Zaorálek zmínil, že Museum Kampa dostává od ministerstva kultury více typů podpory a dotací. „Ale myslím, že pro nás není problém najít způsob, jak muzeum podpoříme,“ řekl a doplnil, že speciální podpora bude ve výši jednotek milionů.

Požár vypukl v technické místnosti a sbírky nezasáhl, do výstavních prostorů se však dostaly zplodiny, které mohly vzácná díla poškodit. „Dvě třetiny sbírky jsou zasaženy mazlavým toxickým prachem, který se musí analyzovat. Nikdo neví, jak bude tento prach dále reagovat. Začínáme okamžitě restaurovat, už v pondělí se budou odebírat vzorky,“ uvedl předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Pospíšil.

„Minimálně půl roku bude polovina muzea zavřená,“ dodal Pospíšil a zdůraznil, že vše, co muzeum vydělá, investuje zpět do kultury. Po koronavirové krizi tak zasáhne muzeum další výpadek ze vstupného, kterým muzeum obvykle hradí publikace a přípravy dalších výstav. „Pokud nám ministerstvo alespoň symbolicky pomůže vykrýt tyto ztráty, budou to dobře investované peníze ve prospěch české kultury,“ dodal.

Většinu restaurátorských prací však bude Museum Kampa hradit z pojistky. „Šetření požárů není uzavřeno,“ doplnil ještě Pospíšil.

Galerie představující sbírku, již Meda Mládková nashromáždila s manželem za exilu ve Státech, obsahuje mimo jiné kolekci děl Františka Kupky či Jiřího a Běly Kolářových. Sovovy mlýny, kde Museum Kampa sídlí, byly v roce 2002 zasaženy stoletou vodou, ale exponáty se podařilo zachránit.

,