Muriel a andělé | foto: Albatros Media

Kája to maloval pro národ, říká Saudkova manželka o zabavené Muriel

  • 17
Manželka Káji Saudka potvrdila, že trestní oznámení, na jehož základě policie zabavila originál komiksu Muriel a andělé, podala ona. "Je to právní spor o vlastnictví díla, které bylo před čtyřiceti lety odcizeno," vysvětluje její právník. Pokud Saudkova rodina dílo získá, chce ho veřejně vystavit.

Zatímco legendární Kája Saudek leží už skoro deset let v komatu v nemocnici, o jeho dílo se vedla tichá bitva. Ta minulý pátek vyplula na povrch, když policie v pražském Topičově salonu zabavila originál jeho komiksu Muriel a andělé. Sto třicet stránek původních kreseb z­ roku 1969 se zjevilo po čtyřech desetiletích. Od pátku mělo být rozsáhlé dílo zpřístupněné veřejnosti a v neděli 16. února jej současný majitel hodlal nabídnout v­ dražbě.

Vystavovat se bude

Saudkova manželka Johana potvrdila, že trestní oznámení, na jehož základě policie minulý týden zasahovala, podala ona. "Je to právní spor o vlastnictví díla, které bylo asi odcizeno z prostor Mladé fronty, kde mělo před čtyřiceti lety vyjít. Máme za sebou první úspěch. Víme, že teď dílo nezmizí z povrchu," říká právník Saudkovy rodiny Tomáš Nielsen.

Johana Saudková přitom rozhodně popírá, že by se originál komiksu vůbec mohl k někomu dostat oprávněně. "Můj manžel mi nikdy neřekl, že by Muriel a anděly dal nebo půjčil. Těšil se, že bude komiks vydaný. A to, co se stalo, pro něj byla velká rána," tvrdí.

Rodina zároveň prohlašuje, že neví, kdo dosud s originálním dílem nakládal. "Možná toho víme i méně než vy," obracel se Nielsen k novinářům na úterní tiskové konferenci. "Jsem zvědav, kdo se k dílu přihlásí, abychom se zase my mohli přihlásit o svá práva. Pevně věříme, že nám bude dáno za pravdu. Tedy, že vlastníkem originálu je Kája Saudek," dodává.

Jméno toho, kdo s komiksem dosud nakládal, nechtěla z pochopitelných důvodů prozradit ani aukční síň 1. Art Consulting. Galerista Jiří Rybář jen potvrdil, že majitel chtěl komiks nabídnout po stránkách. "Ale vymohl jsem si, že to dílo napřed nabídneme jako celek. Všichni se o to snažíme," říkal Rybář, ještě než aukci zmařil zásah policie.

Pokud by Saudkova rodina komiks získala, chce ho vystavit, i když nejspíš ne ve stávajícím muzeu na pražských Příkopech. Šlo by o expozici za speciálních podmínek a zvláštního osvětlení. "Kája to maloval pro národ, ne pro sebe," říká Johana Saudková. 

Nejlepší komiks

Komiks Muriel a andělé nakreslil Saudek podle scénáře Miloše Macourka v roce 1969. V té době vyšla pouze ukázka o rozsahu devětadvaceti černobílých stran v časopisu Mladý svět. Vinou postupující normalizace už však komiks nevyšel knižně, ač byl k tisku připravený. Právě mezi tiskárnou a Saudkem mělo podle některých zdrojů dojít ke ztrátě originálů.

Celý komiks vyšel až v roce 1991 v nakladatelství Comet. Chyběla mu však například originální titulní strana, protože původní Saudkovy podklady tehdy nebyly k dispozici. Server Komiksárium dílo v roce 2009 vyhlásil nejlepším československým komiksem.

Podle znovunalezeného originálu se připravovalo až letošní vydání v nakladatelství Albatros a zároveň se celý komiks dostal do aukce. Jeho majitelé se v posledních letech údajně často měnili. Na čí straně je pravda, bude teď muset řešit policie a soudy. A fanoušci si musí na výstavu originálu zase počkat.