Logo Národní galerie v Praze

Logo Národní galerie v Praze | foto: ARchiv MF DNES / Martin Štěrba

Ministrovi rozhodnutí komise nestačí, s kandidáty na šéfa NG se sejde

  • 0
Ministr kultury Jiří Besser zatím neposvětil rozhodnutí komise, která na post ředitele Národní galerie doporučila ekonoma Vladimíra Rösela a zahájil další kolo výběrového řízení – osobní pohovory. S historikem umění Jiřím Fajtem, šéfem Moravské galerie Brno Markem Pokorným a Röselem se sejde tento týden.

Pro čtvrtého uchazeče, bývalého poradce tehdejšího pražského primátora Béma Michaila Odarčenka, tímto boj o místo v čele NG končí. Oznámil to mluvčí ministerstva kultury Stanislav Brunclík. "Ještě zatím nevíme, v jakém pořadí kandidáti ministra navštíví. Konečný verdikt, kdo nakonec stane v čele NG, ale zřejmě do konce týdne ještě nepadne," doplnil.

Výběrová komise minulý týden doporučila jako nejvhodnějšího kandidáta Vladimíra Rösela, druhý nejvyšší počet hlasů obdržel Jiří Fajt, třetí skončil Marek Pokorný a jako nejslabší byl vyhodnocen Michail Odarčenko.

"Já jsem se podrobně seznámil s hlasováním jednotlivých členů komise. Sledoval jsem, koho preferovali ministerští úředníci, ke komu se naopak přikláněli lidé odborně uměleckého zaměření," uvedl Besser na stránkách ministerstva. Takže se sejde se třemi stejnými kandidáty, které mu před rokem doporučil jeho předchůdce Václav Riedlbauch.

"Z dnešního pohledu se mohou zdát moje kroky zbytečné, ale rád bych připomněl, v jaké situaci jsem se rozhodoval. Složka k výběrovému řízení byla vedena pod označením tajné, hlasování komise bylo anonymní, celý postup nebudil příliš důvěru," obhajuje svůj postup Besser.

Nový generální ředitel NG by měl být jmenován k 1. červnu. Dosavadní šéf instituce Milan Knížák ve funkci setrvá zřejmě až do konce srpna. Mezi 1. červnem a 31. srpnem by si měl se svým nástupcem předávat agendu.

,