Kristián se připomíná unikátními snímky

  • 2
Prvorepublikový elegán Oldřich Nový se u 105. výročí narození dočkal výstavy. Na "roztomilého člověka", jak napovídá název jednoho z filmových plakátů, vzpomíná kino Morava v Praze-Nuslích. Magnetem jsou dosud nepublikované snímky legendárního umělce.

Unikátní fotografie herce, zpěváka a režiséra pořídil jeho osobní tajemník Miloš Janoušek tři týdny před jeho smrtí.

Oldřich Nový (7. srpna 1899 až 15. března 1983) je na této komorní výstavce připomenut i na historických plakátech k filmům, jimž se pro jejich dlouhý tvar přezdívalo nudle.

Z trojrozměrných exponátů zájemci uvidí pyžamo slavného herce a také smoking, ve kterém od konce 30. let okouzloval fanynky ve Fričově legendární veselohře Kristián, v níž okouzlujícím způsobem svým podmanivým hlasem zpíval píseň Jen pro ten dnešní den.

Vystaveny jsou portréty, snímky z natáčení, dobové fotografie jeho přátel a plakáty i programy k představením Nového divadla ve Stýblově pasáži na Václavském náměstí, jehož byl šéfem.

Nový mnoho let poté také působil v Semaforu Jiřího Suchého, který se vernisáže v kině Morava zúčastnil. Suchý s Jiřím Šlitrem jeden čas usilovali o to, aby se tam Nový alespoň v jedné inscenaci vrátil. Zkrachovalo to prý na jeho "předválečných nárocích".

"On chtěl všechno pojmout příliš velkoryse, ale my tam neměli ani skladovací prostory. Například kulisy a součásti scény jsme skladovali přímo na chodbách divadla, zatímco pan Nový chtěl bytelné knihovny, skutečné dveře a dva klavíry," uvedl Suchý.

I když se tuto myšlenku nakonec realizovat nepodařilo, dost se s Novým sblížil a rád na tu dobu vzpomíná.

Sto let od hercova narození připomněla v Praze před pěti lety velkolepě pojatá výstava obsahující na 1700 fotografií a spoustu plakátů. Doprovázely ji hudební programy a projekce archivních snímků.

Výstava v kině Morava, instalovaná v síni, kde vystavuje část své kinematografické sbírky sběratel Milan Volf, vznikla ve spolupráci s Divadlem na Fidlovačce a Městskou částí Praha 4. Potrvá do konce května. Volf tam chce v září otevřít výstavu o Lídě Baarové.