Milan Knížák - Ředitel Národní galerie Milan Knížák

Milan Knížák - Ředitel Národní galerie Milan Knížák | foto: archiv

Knížák se dnes potká s odpůrci

  • 2
Na půdě pražské Národní galerie dnes dojde k veřejné diskusi a nejspíš i k otevřenému boji mezi vedením galerie a jejími odpůrci z řad umělců i výtvarných pedagogů.

Mimořádná tisková konference, která proběhne dnes ve Veletržním paláci od 14 hodin, však nebude prvním střetnutím mezi signatáři iniciativy Čas změny a generálním ředitelem Národní galerie Milanem Knížákem.

Do vyostřeného boje se Knížák pustil s bývalým ředitelem sbírek starého umění Jaroslavem Fajtem, který nyní působí jako pedagog v Německu, již v pořadu Události komentáře, který odvysílala Česká televize 30. dubna.

Knížák Fajta obvinil, že finanční problémy, s kterými se galerie nyní potýká, způsobilo Fajtovo dřívější působení v instituci. Fajt kontroval výrokem: "Vy jste mystifikaci a urážení povýšil na základní princip své komunikace."

Galerie chce hájit své koncepce
Vedení galerie bude dnes zřejmě reagovat na obvinění iniciativy Čas změny. Ta před časem poslala ministrovi kultury otevřený dopis, ve kterém žádala vyhlášení konkurzu na ředitele NG a poukazovala na její špatnou úroveň.

Pozvánku k setkání, v němž galerie označuje iniciativu Čas změny za petici, rozeslalo tiskové oddělení i svým odpůrcům. Podle nich je označení "petice" znevažující, nicméně účast potvrdili malíř Tomáš Císařovský či umělec Jiří David, který je připraven Knížákovi znovu předložit argumenty iniciativy Čas změny.

Ze strany organizátorů se kromě Milana Knížáka zúčastní také ředitelé sbírek, kteří budou hájit například kritizované rozdělení a přesunutí části sbírek umění 19. století. Hlavním hostem setkání bude ekonomický náměstek NG Miroslav Tajč, který promluví nejen o hospodaření galerie, ale též o její otevřenosti světu.