Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Známe kandidáty na ředitele Národní galerie. Vrátit se chce odvolaný Fajt

  15:35
Termín pro přihlášky na nového šéfa Národní galerie právě končí, redakci iDNES.cz se podařilo zjistit jména pěti kandidátů. Mezi zájemci o ředitelský post je například jeho dřívější držitel Jiří Fajt. Rýsuje se ale i možný příchod nových tváří z jiných uměleckých institucí.
Jiří Fajt podal přihlášku do výběrového řízení na pozici generálního ředitele...

Jiří Fajt podal přihlášku do výběrového řízení na pozici generálního ředitele Národní galerie. | foto: koláž iDNES.cz

1 Jiří Fajt

Zájem o návrat do čela pražské Národní galerie (NGP) redakci iDNES.cz potvrdil historik umění a bývalý ředitel NGP Jiří Fajt (1960). Instituci vedl od července 2014 do dubna 2019, kdy byl odvolán tehdejším ministrem kultury Antonínem Staňkem. Zároveň na něj ministr podal dvě trestní oznámení, která policie odložila jako nedůvodná. Na Fajtovu podporu tehdy protestovalo na padesát ředitelů předních světových muzeí a galerií.

Jiří Fajt

Ministerstvo kultury v čele s Lubomírem Zaorálkem zveřejnilo na začátku května 2020 oficiální omluvu.

„Nedovedl jsem si představit, že bych se ještě někdy ucházel o pozici generálního ředitele Národní galerie Praha, z níž jsem byl loni o Velikonocích tehdejším ministrem kultury odvolán na základě vykonstruovaných obvinění. Od té doby se ale některé věci změnily. Policie odložila obě trestní oznámení, protože neměla „oporu ve skutkovém stavu věci“ a Česká republika se mi za bezdůvodné odvolání omluvila,“ připomněl Fajt v tiskovém prohlášení.

„Za poslední rok se navíc změnily některé věci, které budou, podle mého pozitivně, ovlivňovat chod NGP. Zejména vznikla Garanční rada jako poradní orgán působící mezi ministrem a institucí. A také nerad odcházím od rozdělané práce, obzvlášť, když jsem neodešel, ale byl odejit. Po zvážení všech těchto důvodů jsem se rozhodl, že se výběrového řízení zúčastním,“ dodal. 

Jiří Fajt je autorem řady publikací a úspěšných mezinárodních výstav. Věnuje se především evropskému středověkému umění. V posledních letech však připravil i několik výstav z umění současného.

Na konci devadesátých let založil a vedl Centrum pro středověké umění při Národní galerii v Praze. Od roku 2000 působí na vědecko-výzkumném Centru pro dějiny a kulturu středovychodní Evropy v Lipsku a na Technické univerzitě v Berlíně. Mezinárodní renomé si získal výstavou o umění za vlády Karla IV. v Metropolitním muzeu v New Yorku (2005) či evropskými městy putujícím projektem Europa Jagellonica (2012).

2 Helena Musilová

Helena Musilová

O post usiluje také kurátorka a historička umění Helena Musilová (1974). „K Národní galerii Praha mám dlouhodobý pozitivní vztah a na jejím dobrém jménu, na budování značky a celkově dalším rozvoji mi záleží. Kandidaturu vnímám také jako profesní výzvu. Přeci jenom jsem byla s NGP léta odborně svázána a podařilo se mi uskutečnit řadu projektů doma i v zahraničí. A mimo jiné cítím i podporu z odborné komunity,“ popsala pro iDNES.cz svou motivaci kandidovat.

Helena Musilová se zabývá především českým a středoevropským uměním druhé poloviny 20. století. V letech 1998 až 2003 působila jako kurátorka sbírky fotografie a architektury v Muzeu umění v Olomouci, následovalo jedenáctileté působení v Národní galerii v Praze, kde byla kurátorkou sbírky české malby 20. století. Tehdejší generální ředitel NGP Vladimír Rösel ji bez výběrového řízení jmenoval ředitelkou Veletržního paláce. Krátce po nástupu nového ředitele Jiřího Fajta musela z instituce odejít.

Helena Musilová je od roku 2015 hlavní kurátorkou pražského Musea Kampa, zároveň je členkou komise pražského magistrátu pro udělování grantů v oblasti kultury a umění. Mimochodem, jen od roku 2017 získalo Museum Kampa granty v souhrnné výši 8 240 000 Kč. 

Aby to nestačilo, je Helena Musilová také členkou Rady Programu státní podpory festivalů profesionálního umění při Ministerstvu kultury, od kterého získalo její domovské Museum Kampa v letech 2017 až 2019 rekordní podporu celkem 17 506 000 Kč.

3 Martin Martan

Martin Martan

Dalším z potvrzených kandidátů je akademický malíř a restaurátor Martin Martan (1962). Je absolventem pražské Akademie výtvarných umění, studoval také na Getty Institutu v Los Angeles a stockholmské Královské akademii umění.

„Vzhledem k mému povolání jsem měl možnost se seznámit s různými druhy vedení a prezentace uměleckých sbírek jak u nás, tak i v zahraničí, nehledě na soukromý sbírkový fond. V čele instituce bych rád prohloubil spolupráci s předními českými galeriemi i soukromými sběrateli. Rád bych také pomohl vytvořit podmínky pro růst nové generace historiků umění, kteří budou moci získávat praktické zkušenosti i na zahraničních stážích,“ přiblíži pro iDNES.cz svou vizi.

V devadesátých letech byl Martin Martan restaurátorem Pražského hradu. Od roku 1992 působí coby vedoucí hostující lektor na Univerzitě Pardubice. Pracuje jako restaurátor umělecké sbírky rodu Lobkowiczů či sbírky zámku Nelahozeves. Zahraniční zkušenosti sbíral v Kuvajtu nebo Indii. Je jedním z mála českých odborníků na infračervenou reflektografii. I díky své profesi má Martin Martan nadstandardní osobní kontakty na přední zahraniční muzea a instituce.

4 Marek Pokorný

Marek Pokorný

Podle informací iDNES.cz se o ředitelské místo bude ucházet také umělecký kritik a kurátor současného výtvarného umění Marek Pokorný (1963), na zaslaný dotaz však redakci neodpověděl. Pokorný vystudoval Filozofickou fakulta UK v Praze. V letech 2004 až 2012 byl ředitelem Moravské galerie v Brně. O post generálního ředitele pražské Národní galerie usiloval už v roce 2010, kdy byl nejvýraznějším soupeřem Jiřího Fajta. V září 2012 neúspěšně kandidoval na ředitele Galerie hlavního města Prahy (GHMP).

Před třemi lety Pokorný rezignoval na členství v komisi Rady hl. města Prahy pro udílení grantů v oblasti kultury a umění. Vyšlo totiž najevo, že rozhodl o výrazném navýšení magistrátní podpory Společnosti Jindřicha Chalupeckého, kde byl zároveň předsedou poroty (společnost získala v roce 2016 grant 100 tisíc Kč, v následujícím roce už to byl milion a tři sta tisíc).

Od roku 2013 je ředitelem městské galerie moderního umění Plato Ostrava. Od letošního března je členem Rady Českého rozhlasu, kam ho nominovala Společnost Jindřicha Chalupeckého.

5 Nikolaj Savický

Nikolaj Savický

Kunsthistorik Nikolaj Savický (1962) vystudoval historii na Filozofické fakultě UK. Zabývá se především francouzským uměním 19. a 20. století. Téměř dvacet let působil na manažerských pozicích v České a Slovenské televizi.

V letech 2011 až 2014 byl náměstkem generálního ředitele Národní galerie v Praze Vladimíra Rösela. Nyní je vedoucím oddělení rozvoje a vnějších vztahů Masarykova ústavu vyšších studií pražské ČVUT.

Svou kandidaturu redakci nepotvrdil s tím, že pokud se rozhodne kandidovat, seznámí se svými prioritami ohledně fungování NGP nejdříve členy výběrové komise. Podle informací iDNES.cz ovšem mezi kandidáty je. 

Nové vedení galerie od října

O novém šéfovi pražské Národní galerie bude rozhodovat komise, jejímiž členy jsou architekt a předseda garanční rady NG Josef Pleskot, právník a sociolog Jiří Přibáň, ředitelka Staatliche Kunstsammlungen Dresden Marion Ackermannová, ředitel Národního muzea ve Vratislavi Piotr Oszczanowski, ředitel GVU Ostrava Jiří Jůza, ředitel sbírek Uměleckoprůmyslového musea v Praze Radim Vondráček, ředitelka Masarykova muzea v Hodoníně Irena Chovančíková, kurátor Slovenské národní galerie Dušan Buran, historička umění Marie Klimešová, historička umění Milena Slavická, historik umění Jiří Machalický a za ministerstvo kultury Vlastislav Ouroda, Petra Smolíková a Dana Schlaicherová.

Vybraný kandidát by mohl vystřídat dočasnou šéfku galerie Anne-Marii Nedoma už 1. října 2020.

Autor:
  • Nejčtenější

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

13. dubna 2024  9:22

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil...

Zbrojířka filmu Rust půjde do vězení za zabití na 1,5 roku. Viník je Baldwin, míní

15. dubna 2024  21:44

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

KVÍZ: Jak dobře se orientujete ve filmech a rolích Rudolfa Hrušínského?

13. dubna 2024  10:30

Stačil mu jeden pohled a vyjádřil všechno, co si jeho postava v danou chvíli myslí. Rudolf...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plačící Palestinka objímající svou mrtvou neteř je snímkem roku

18. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  12:09

Fotografií roku se podle prestižní soutěže World Press Photo stal snímek zachycující Palestinku...

RECENZE: Trpký osud jednoho města. Třetí Šikmý kostel je opět fascinující

19. dubna 2024

Premium Plnými sty procenty ohodnotila naše recenzentka Alena Slezáková očekávaný závěrečný díl trilogie...

RECENZE: Čínská Popelka zachraňuje draky. Kupodivu docela vkusně

19. dubna 2024  9:55

Jistěže animovaná pohádka Jak zachránit draka míří především k dětem, které nad jejím původem...

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

Knihou roku je Hella. Cenu čtenářů má Moravec, v humoru uspěla Macháčková

18. dubna 2024,  aktualizováno  21:39

Knižní svátek Magnesia Litera v pondělí večer vyvrcholil předáváním cen. Knihou roku se stal román...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...