Historik umění Jiří Fajt

Historik umění Jiří Fajt | foto: Archiv ministerstva kultury

Hanáková jmenovala nového šéfa NG. Já bych si to nedovolil, říká Balvín

  • 2
Ministryně kultury v demisi Alena Hanáková ve čtvrtek odpoledne jmenovala generálním ředitelem Národní galerie historika umění Jiřího Fajta. Ministryně přitom měla ve funkci skončit k 30. červnu. Navíc je nyní na odchodu celá vláda. Rozhodnutí kritizuje i nastupující ministr kultury Jiří Balvín.

Jméno Jiřího Fajta, historika umění, který nyní působí na univerzitách v Lipsku a v Berlíně, se v souvislosti s vedením Národní galerie v Praze objevilo již při dřívějších konkurzech.

Alena Hanáková to vzdala. Na konci června ve vládě končí. Rezignovala po

"Jmenování nového ředitele je dlouhodobě plánovaný krok, který je nutný z hlediska stabilizace NG. Jiří Fajt se zúčastnil výběrových řízení na obsazení této pozice v letech 2010 a 2011," vysvětluje ministryně Fajtovo jmenování. V prvním případě vybírala ředitele mezinárodní komise a Jiří Fajt toto výběrové řízení vyhrál. V roce 2011 obsadil druhé místo za tehdejším vítězem Vladimírem Röslem.

"Pan Fajt prokázal, že má předpoklady pro vedení tak významné instituce, ať už jde o odbornou kvalifikaci v oboru historie umění a vizuální kultury, mezinárodní renomé nebo o schopnost strategického a koncepčního uvažování. Přeji mu hodně sil," dodává Hanáková.

Po Röselově odvolání byl vedením NG dočasně pověřený jeho první náměstek Vít Vlnas a očekávalo se, že nového šéfa vybere odborná komise. Po turbulencích ve vládě by navíc bylo logické, aby o generálním řediteli významné státní příspěvkové organizace rozhodl až ministr nového kabinetu a nikoliv ministryně v demisi na poslední chvíli.

"Nevím, jestli je to na poslední chvíli. Paní ministryně avizovala, že má rozdělané nějaké věci a ty chce dodělat. A jednou z těch věcí je toto. Tím, že se to řeší od dubna, tak to, že by to nechala rozdělané, tak hrozí, že Národní galerie by byla dále bez ředitele. Chtěla to vyřešit jmenováním. Nikdo neví, jak tady nová vláda dlouho bude, jestli získá důvěru. Je tady tolik otazníků, že by Národní galerie mohla být dalšího půl roku bez generálního ředitele," řekla iDNES.cz mluvčí ministerstva kultury Lenka Brandtová. Fajt se podle ní má funkce ujmout od září.

Já bych si to nedovolil, říká možný ministr kultury

Jiří Balvín, jejž na post ministra kultury navrhuje Rusnokův kabinet, se nad krokem své předchůdkyně pozastavil. "Já bych si to nedovolil," tvrdí. "Takový post prostě nelze obsadit bez skutečného výběrového řízení. Ať v demisi, před ní nebo po ní, ať s vybraným kandidátem souhlasím nebo ne, podstatný je způsob jeho volby," tvrdí Balvín.

Podle něj urychlené rozhodování v úzkém okruhu jen nahrává následné kritice. "Do výběrové komise je třeba přizvat lidi ze všech možných sfér oboru, kterého se to týká, aby pak nespokojeným kritikům mohl ministr říci: Vážení přátelé, vybrali jste si ho sami, nestěžujte si," míní Balvín.

Pokud se ministrem kultury stane, hodlá stejně postupovat při obsazování vedoucích postů všech příspěvkových organizací resortu. "Vezměte kauzu Národní divadlo. Ondřej Černý s předstihem oznámil, že znovu na funkci kandidovat nebude, poskytl dost času na výběr svého nástupce, s nímž mohl spolupracovat - a paní ministryně ho najednou odvolala. To bylo úplně zbytečné," říká Balvín.

, ,