Edward Hopper: October on Cape Cod

Edward Hopper: October on Cape Cod | foto: AP

Obraz Edwarda Hoppera jde do dražby za odhadní cenu až čtvrt miliardy

  • 3
Jeden z posledních olejů slavného amerického malíře Edwarda Hoppera, který je ještě v soukromé sbírce, se bude koncem listopadu dražit v New Yorku. Obraz October on Cape Cod, Říjen na Cape Cod, má odhadní cenu 8 až 12 milionů dolarů, což je v přepočtu přibližně 154 milionů až 231 milionů korun. Oznámila to ve čtvrtek aukční síň Christie's.

Dílo se bude prodávat v rámci aukce amerického umění. Aukce bude také ve stejné době jako Hopperova retrospektiva v Grand Palais v Paříži. "Je považován za jednoho z největších amerických raně moderních umělců. Jeho oleje jsou na trhu velmi vzácné, protože většina je již ve sbírkách velkých světových muzeí," řekl Elizabeth Sterlingová, která je šéfkou oddělení amerického oddělení v Christie's.

Za nejvyšší cenu byl zatím vydražen v roce 2006 Hopperův obraz Hotel Window (Hotelové okno). V aukční síni Sotheby's se prodal za 26,8 milionu dolarů. Podle Christie's je velká pravděpodobnost, že i October on Cape Cod překročí výrazně odhadní cenu, vzhledem k tomu, že Hopper nebyl příliš plodný malíř. Ročně namaloval jeden až dva oleje. Nabízený obraz je datován do roku 1946, uvedla Sterlingová a zdůraznila, že "čtyřicátá léta jsou považována za Hopperovo nejúspěšnější období".

Edward Hopper (1882–1967) trávil od 30. let pravidelně léto na poloostrově Cape Cod na východním pobřeží USA. Hledal zde náměty pro své obrazy odrážející obvykle dojem osamělosti a izolace. Také October on Cape Cod zachycuje podle Sterlingové poklid a osamělost přímořského letoviska mimo sezonu.

,