Antonín Mánes, Skalnatá krajina s pasáčkem dobytka, olej na plátně

Antonín Mánes, Skalnatá krajina s pasáčkem dobytka, olej na plátně | foto: Galerie Goltzova tvrz

Pasáček dobytka. Dražit se bude největší Mánesův obraz za poslední roky

  • 2
Za posledních patnáct let největší obraz Antonína Mánesa bude k mání na večerní aukci Galerie Goltzova tvrz. Mánesův olej Skalnatá krajina s pasáčkem dobytka se bude spolu s dalšími položkami dražit ve středu 15. června.

Autorka posudku Naděžda Blažíčková-Horová upozorňuje, že v nabízeném oleji Skalnatá krajina s pasáčkem dobytka lze v hlubokém krajinném průhledu pozorovat reálný motiv krajiny z okolí Mnichova Hradiště. Figurální stafáž v popředí obrazu tvoří pasáček odpočívající na skále a dobytek pasoucí se pod ní. Motiv venkovanů v krajině je pro Mánesa typický právě od 20. let předminulého století, kdy tento obraz pravděpodobně vznikl.

Poslední takto velký obraz Antonína Mánesa s názvem Italská krajina s letohrádkem vydražila v roce 2006 Galerie Kodl. Zájemce tehdy zaplatil rekordních 2 160 000 korun včetně aukční přirážky. Aktuálně nabízená Skalnatá krajina s pasáčkem dobytka má stanovenu vyvolávací cenu na 550 000 Kč.

Karel Langer, Pod stromy u jezírka, olej na kartonu

Galerie Goltzova tvrz zůstává u formátu takzvané „hodinové aukce“, kdy nabízí pouze omezený počet vybraných výtvarných děl a mincí. Z aktuální nabídky za zmínku dále stojí obraz Václava Radimského Lesní jezírko, dvě zátiší od Jana Slavíčka, bronzový reliéf Ještě Zlatovláska od Olbrama Zoubka, nebo romantická scéna Pod stromy u jezírka od Karla Langera.

Pro numismatiky bude největším lákadlem číslovaný svatováclavský dukát. V nedávné aukci byl prodán za zatím rekordních 1 140 000 korun včetně aukční přirážky.