Omer Fast, Continuity, 2012, Video Still

Omer Fast, Continuity, 2012, Video Still | foto: Omer Fast, Courtesy of the Artist

Otroci a uprchlíci obsadili Rudolfinum. Inspiroval i Kendrick Lamar

  • 2
Odvážný krok ve své dramaturgii učinila pražská Galerie Rudolfinum. V rámci nové výstavy Domestic Arenas kurátoři propojují žánry videoartu, hudebního videoklipu i angažovaného dokumentu. Využívají tak prostor inovativním způsobem, zatímco se snaží upozorňovat na zásadní společenské problémy.

Umělci poukazují na rasové nepokoje i rozdíly mezi lidmi. Ač jsou zastoupeni jak evropští, tak američtí tvůrci, díla se soustředí především na problémy americké společnosti. K vidění je filmová instalace o pouličních vztazích v kalifornském Los Angeles inspirovaná deskou Kendricka Lamara  Good Kid, M.A.A.D City nebo také série zkoumající počátky otrokářství.

„Intelektuální výstava se zabývá fungováním světové společnosti,“ charakterizoval kurátor výstavy Petr Nedoma náladu expozice. Ta by se měla stát plnohodnotným oponentem k popové videoprodukci, se kterou se diváci dnes a denně setkávají.

Zajímavým aspektem výstavy je symbióza a přesto odlišnost, ve které jednotlivá díla vedle sebe fungují. Nijak význačně spolu nesouvisejí, věnují se odlišným tematikám. Zatímco jeden z umělců Omer Fast zachytil v projektu Continuity reakce rodičovského páru, který právě zažívá návrat syna z Afghánistánu, další (Kahlil Joseph) se zabývá labyrintem černošského prostředí a života v kalifornském Comptonu. Jako inspirace mu posloužila deska Kendricka Lamara Good Kid, m.A.A.d city z roku 2012.

Mezi další diskutované problémy v Rudolfinu patří ještě důsledky kolonialismu, které ve svém díle zdůrazňuje Stan Douglas. Objevuje se i problematika uprchlictví a nechybí ani sociální analýza života vyloučených skupin, kterou Jeremy Deller a Cecilia Bengoleaová ilustrují na tradici pouličních soutěží v tanci.

Expozice Domestic Arenas vystřídala veleúspěšnou výstavu Krištofa Kintery Nervous Trees, která opustila prostory galerie na konci prosince loňského roku.

Výstava potrvá do 18. března.